Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΕΛΑΡΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS. Έκκληση για ενίσχυση συνθηκών πυρασφάλειας

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΕΛΛΑΡΗ ΜΕΓΑΡΩΝ
Καβελλάρης 1 / 6 /2021 

Προς

Βουλευτές Δυτ. Αττικής, Περ. Δυτικής Αττικής, Δήμο Μεγαρέων, Δασαρχείο Μεγάρων, Πυρ. Υπηρεσία Μεγάρων

Θέμα : Έκκληση για ενίσχυση συνθηκών πυρασφάλειας

Σας ενημερώνουμε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή του Καβελλάρη νιώθουν να είναι οιεπόμενοι που θα ζήσουν όλα τα θλιβερά που έγιναν στην καταστροφική πυρκαγιάτις 19 - 21/5/2021 λίγο πριν την περιοχή μας στα Γεράνεια, από το Αλεποχώρι μέχριτον Άγιο Ιερόθεο.

Το δάσος του Καβελλάρη έχει μεγάλα τμήματα που άντεξαν μετά την καταστροφικήπυρκαγιά που έπληξε το 1988 την δική μας περιοχή τότε που είχαμε ένα ανθρώπινο θύμα. Αυτά τα 33 χρόνια τα παλιά μαζί με τα νέα πεύκα έχουν γίνει ένα καταπράσινοδάσος που θα πρέπει όλοι μαζί να το διαφυλάξουμε σαν το μόνο τμήμα πουαπόμεινε από την οροσειρά των Γερανείων.

Στην περιοχή μας επιβάλλεται να γίνουν: 

α) Δρόμοι διαφυγής. Η Κύρια Δημοτική Οδός είναι ο μόνος δρόμος που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να δεχτεί την οργανωμένη πολιτεία που θα κάνει κατάσβεση και τους κατοίκους που θα εγκαταλείπουν σε πανικό την περιοχή σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι δύο δρόμοι διαφυγής πρέπει να διανοιχτούν επειδή έχουν σοβαρές φθορές που τους κάνουν απροσπέλαστους. 

β) Υπάρχουν σημεία στη Κύρια Δημοτική Οδό που δεν μπορούν να περάσουν τα μεγάλα οχήματα που έρχονται σε αυτές τις περιπτώσεις και θα πρέπει πάλι όπως και την 24/7/2018 να πέσει ξύλινη κολώνα του ΟΤΕ. Η κολώνα είναι απέναντι σε κολώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ επάνω σε στροφή και στο ίδιο σημείο ενοχλεί και συρματόπλεγμα που μετά από αίτημα μας για λόγους κοινής ασφάλειας, ο ιδιοκτήτης δεν δέχτηκε να χάσει 2 τ.μ. γης. 

γ) Ζητάμε να υπάρχει μόνιμος σταθμός οχήματος πυροσβεστικής στην περιοχή μας για να μην χαθούν τα πρώτα πολύτιμα λεπτά και να μπορεί να γίνει σύντομα το έργο της κατάσβεσης. 

δ) Γίνεται απαραίτητη η ύδρευση της περιοχής μας για να μπορούν 1) να υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί που χρειάζονται για τον ανεφοδιασμό οχημάτων πυρόσβεσης και 2) οι κάτοικοι της περιοχής να σώσουν τα σπίτια τους. 

ε) Πιστεύουμε ότι πρέπει στο δάσος μας να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, για να μην υπάρχει ολική καταστροφή. 

στ) Ζητάμε η περιοχή μας να είναι σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο εφαρμαγής του άρθρου 26 του Νόμου 4662/2020 μαζί με τις άλλες περιοχές της Αττικής.


Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αποδέκτες να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάθε τυπική διαδικασία που συνήθως υπάρχει και να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα που αναφέρουμε, για να μπορεί να υπάρχει μέλλον στην περιοχή μας και οξυγόνο στα Μέγαρα και όχι μόνο.