Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ιδιοκτήτες οικοδομών - Τεχνίτες, εργάτες και το Ι.Κ.Α.!..

Γράφει ο κ. Βασίλης Δ. Δέσκος Πολιτικός Μηχανικός Μ. Sc , B. Sc.
Τελευταία , στη περιοχή των Μεγάρων , δεχόμαστε , μία άνευ προ-ηγουμένου επίθεση εκ μέρους του Ι.Κ.Α. , με επιβολή εισφορών όπως και με επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών , δηλ . πρόστιμα , υπέρ του Ι.Κ.Α. . Συγκεκριμένα το Ι.Κ.Α. ζητάει επειγόντως ένσημα και “ βάζει ” πρόστιμα στους ιδιοκτήτες οικοδομών , οικοδομές που κατασκευάστηκαν ακόμη και πριν από 10 ή και 20 χρόνια !... Έστειλε λοιπόν “ προσκλήσεις ” στους ιδιοκτήτες να “ παραδώσουν !..” στοιχεία της οικοδομής τους και άλλες “ πληροφορίες ” , που οι ιδιοκτήτες δεν όφειλαν να δώσουν ! Φοβισμένοι πολλοί συμπολίτες “ έτρεξαν ” και “ τρέχουν ” να απαντήσουν στις “ προσκλήσεις ” αυτές , για να μάθουν τελικά , ότι το Ι.Κ.Α. ψάχνει για χρήμα και “εύκολους” χρηματοδότες !..
Είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες οικοδομών να πληρώσουν μετά από τόσα χρόνια , χρήματα στο Ι.Κ.Α. για “οφειλόμενα” ένσημα ;
Όχι . Τουλάχιστον όχι πάντα . Σίγουρα δεν οφείλουν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τα “ παλαιά ” ένσημα . Παλαιά ένσημα είναι αυτά που παραγράφονται μετά τα δέκα ( 10 ) χρόνια κατασκευής και εργασιών.
Δηλαδή υπάρχει παραγραφή;
Ναι υπάρχει . Σύμφωνα με το άρθρο 27 § 7 του Α.Ν. 1846 / 1951
……..“ Το δικαίωμα του Ι.Κ.Α. προς είσπραξη όλων των χρηματικών απαιτήσεών του , …….. , υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή η οποία αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επομένου έτους από εκείνο μέσα στο οποίο παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία .” ….
Έχομε λεπτομέρειες για τη παραγραφή ;
Ναι υπάρχουν λεπτομέρειες . Διευκρινίζεται στο ίδιο άρθρο …
“Το δικαίωμα του Ι.Κ.Α. προς είσπραξη όλων των χρηματικών απαιτήσεών του ,…………, παραγράφεται μετά δεκαετία από την λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε υπό στενή έννοια (ταμειακά)”.
Παράδειγμα : Εάν εργασία ( π.χ. σοφαντίσματα ) έγινε τον Ιούνιο 1998 και βεβαιώθηκε τέλος Ιουλίου 1998 , δηλ. πληρώθηκαν ένσημα για τα σοφαντίσματα , και εάν οι υπόλοιπες εργασίες της οικοδομής έγιναν μέχρι τέλους 1998 , τότε τον Ιανουάριο 2009 παραγράφονται τα δικαιώματα του Ι.Κ.Α. για πληρωμή των υπολοίπων εργασιών !... δηλ. για πατώματα , για χρωματισμούς και για λοιπές εργασίες !..
Γιατί επιμένει το Ι.Κ.Α. να καλεί τους ιδιοκτήτες για “διακανονισμούς” ;
Επειδή πλησιάζει το τέλος της δεκαετίας . Πολλές φορές έχει περάσει η δεκαετία , αλλά το Ίδρυμα επιμένει … χωρίς να ενημερώνει τον κόσμο
για ….. την παραγραφή !..
Τι γίνεται με τις οικοδομές που κατασκευάστηκαν με λιγότερα ένσημα από αυτά που το Ι.Κ.Α. έχει καθορίσει(*);
(*) Το Ι.Κ.Α. έχει καθορίσει με συντελεστές τον αριθμό των ενσήμων που αντιστοιχούν στα μέτρα οικοδομής βάσει του άρθρου 38 του ΚΑ Ι.Κ.Α. ( πίνακες 1, 2, & 3 ) . Αυτό γίνεται με το ισχύον καθεστώς συντελεστών , όπως φυσικά γινόταν και παλαιότερα .
Είναι βέβαια γενική η αντίληψη ότι κάθε οικοδομή ολοκληρώνεται με πολύ λιγότερα ένσημα από αυτά που το Ι.Κ.Α. , με πείσμα , απαιτεί.
Αυτό το καθεστώς συντελεστών επικρατούσε έως τον περασμένο Μάϊο , (Μάϊος 2008) , όπου ανετράπη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ( Σ.τ.Ε. 1545 / 2008 ) . Η απόφαση αυτή , γεμάτη σοφία για επαγγελματική προστασία και κοινωνική προσφορά , αποκρούει τις επιθέσεις κατά των ιδιοκτητών που επιχειρούν να οικοδομήσουν ,
υποδεικνύει , τονίζει και διατάσσει πλήθος ευεργετημάτων για εργοδότες-ιδιοκτήτες και εργαζομένους.
Ποία τα χαρακτηριστικά της αποφάσεως του Σ.τ.Ε.;
Δικαιολογούνται τα λιγότερα ένσημα ;
Ναι δικαιολογούνται . Έως πρόσφατα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ΙΚΑ στον εργοδότη – ιδιοκτήτη δεν παρεχόταν η δυνατότητα να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες των ελαχίστων “ αντικειμενικώς ”, από το ΙΚΑ , καθοριζομένων , αποδεικνύοντας ότι για το εκτελεσθέν έργο απασχόλησε συγκεκριμένους εργαζόμενους για ημέρες εργασίας που υπολείπονται των αντικειμενικώς υπολογιζομένων .
Με την απόφαση του Σ.τ.Ε. ( 1545 / 2008 ) επέρχεται ουσιαστικά ανατροπή του αντικειμενικού κοθορισμού των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών (ελάχιστα ένσημα). Δηλαδή δικαιολογούνται λιγότερα ένσημα για τις συγκεκριμένες εργασίες.
Δικαιολογείται επιστροφή καταβληθεισών εισφορών ;
Τι γίνεται με την προσωπική απασχόληση ;
Ναι δικαιολογείται . Το δικαίωμα επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών ( ένσημα που πληρώθηκαν ), μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου το έργο «εκτελέστηκε με προσωπική απασχόληση του ιδίου του κυρίου του έργου και των πρώτων βαθμού συγγενών του» (§ 9 ΣτΕ 1545 / 2008 ), δηλ. πατέρας , μάνα , αδέλφια , παιδιά & σύζυγος και άρα δεν συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας.
Τι γίνεται όταν το Ι.Κ.Α. καταλογίζει ασφαλιστικές εισφορές “υπέρ αγνώστων”;
Με την αιτιολογία ότι ο υπολογισμός των απαιτουμένων ημερών εργασίας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρ. 38 § 1 και 39 § 1 του Κανονισμού Ασφαλίσεως του Ι.Κ.Α. . Οι κατά τόπους διευθυντές των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ , προκειμένου να συμπληρωθούν οι κατ’ ελάχιστον απαιτούμενες ημέρες εργασίας πού προσδιορίστηκαν από το ΙΚΑ , καταλογίζουν εισφορές “ υπέρ αγνώστων ”. Παράνομα επομένως και αυθαίρετα καταλογίζονται εισφορές
υπέρ αγνώστων , εφόσον εισφορές καταλογίζονται « υπέρ συγκεκριμένων
απασχολουμένων στην οικοδομή για όσες ημέρες εργάστηκαν και ότι πρέπει να γίνει τελική εκκαθάριση των οφειλομένων εισφορών με βάση τα πραγματικά ασφαλιστικά δεδομένα ». ( Σ.τ.Ε. 1545 / 2008 § 10 ) .
Είναι θεμιτό και νόμιμο να επιβάλει το Ι.Κ.Α. , εκτός από τις επιπλέον εισφορές , και άλλο οικονομικό βάρος ( πρόστιμο ) ;
Όχι . Δεν είναι ούτε θεμιτό , ούτε νόμιμο .
Παράνομα και αυθαίρετα το ΙΚΑ επιβάλει προσαύξηση εισφορών οικοδομών ( ΠΕΠΕΟ το λένε !...)
Στην απόφαση του Σ.τ.Ε. § 10 ( 1545 / 2008 ) αναφέρεται ότι «η διάταξη του ΙΚΑ είναι αντίθετη προς το άρθρο 78 § 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους με νόμο αναδρομικής ισχύος , δηλ. πρόστιμο , αφού οι εισφορές που επιβάλλονται στους εργοδότες χάριν κοινωνικής ασφαλίσεως δεν συνιστούν φόρο ή άλλο οικονομικό βάρος , κατά την έννοια της προαναφερθείσης συνταγματικής διατάξεως .»
Πώς θα αποδείξει ο εργοδότης ότι πραγματοποιήθηκαν λιγότερες ημέρες εργασίας στην εκτέλεση του έργου , από εκείνες που το ΙΚΑ προσδιόρισε;
Αναφέρεται στην απόφαση ΣτΕ 1545 / 2008 § 10 ότι , « στην περίπτωση της προσωπικής απασχόλησης του κυρίου του έργου ή του πρώτου βαθμού συγγενών του καθορίζει τις ημέρες εργασίας που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της οικοδομής στον αριθμό που προκύπτει από τα τηρηθέντα στοιχεία του εργοδότη !...» δηλ. Ημερολόγιο οικοδομής , ημερομηνίες ενσήμων που πληρώθηκαν και άλλα στοιχεία ή λογικές μαρτυρίες ανθρώπων που δούλεψαν στην οικοδομή. Αυτό γίνεται διότι… « περιορίζονται ουσιωδώς οι δυνατότητες του προσώπου που βαρύνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές να αποδείξει ότι οι ημέρες που απαιτήθηκαν πράγματι για την αποπεράτωση του έργου είναι λιγότερες από εκείνες που προσδιορίστηκαν με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια ….»
Τι κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης στο κάλεσμα του ΙΚΑ , για πληρωμές παλαιών και επιπλέον ενσήμων και προστίμων, ( έως και μεχρι ….. 120 % κάθε χρόνο είναι το πρόστιμο !...) ;
Ένσταση !.. Μελετημένη και με σοβαρά στοιχεία ένσταση , κατά της ανάλγητης επίθεσης προς εργοδότες - ιδιοκτήτες, από το ΙΚΑ .
Ένσταση !.. στο κάλεσμα παράνομων πληρωμών εισφορών από το ΙΚΑ .
Ενσταση !.. στο προφορικό και γραπτό εκφοβισμό που υφίστανται οι συμπολίτες.

Μέγαρα Απρίλιος 2009
Ο Συντάξας
Βασίλης Δ. Δέσκος