Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΑΤΖΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι (της Κυριακής 9 Αυγούστου) εκδηλώθηκε πυρκαγιά πλησίον του δρόμου του Χανίου, 5 χιλιόμετρα από τα Άγιο Ιωάννη τον Χορευταρά, στην ανατολική όχθη του ρέματος του Μαυρατζά. Οι άνεμοι που επικράτησαν για λίγο και η ξερή βλάστηση επέκτειναν τις φλόγες μέσα στο ρέμα. Η πορεία της σταμάτησε στην απέναντι όχθη όπου μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και δύο εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας είχαν πάρει θέση από ώρα.
Κάηκαν πεύκα, ελιές, φυστικιές και δασική βλάστηση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί κοντά υπήρχαν και κατοικίες.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής απέτρεψε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αν επικράτουσαν δυνατότεροι άνεμοι το κακό θα ήταν μεγαλύτερο. Η ιδιομορφία του εδάφους έκανε δύσκολο το έργο πυροσβεστών και εθελοντών. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μετά από 2 ώρες.

ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν από ρίψη νερού από τα εναέρια μέσα και ο ένας μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ σε κοντινό νοσοκομείο.
ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΡΙΨΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
Αμέτρητες ήταν οι ρίψεις νερού από τα 2 canadair και από 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο. Συνεχώς υπήρχε κάποιο εναέριο μέσο που με εντυπωσιακό τρόπο έμπαινε μέσα στους καπνούς για να αδειάσει την δεξαμενή του. Ηρωικές χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες των πληρωμάτων αλλά και όλων των αντρών των επίγειων δυνάμεων που έδωσαν την ψυχή τους για να μην επεκταθεί το κακό και να ελεγχθεί η κατάσταση. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους εθελοντές του ΑΟ ΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ.Ε.Δ. που βοήθησαν στην κατάσβεση. Μερικοί δε από αυτούς έδωσαν μάχες με τις φλόγες και έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους και την αγάπη τους για την φύση.
Υδροφόρες της περιοχής κατέφτασαν νωρίς στο σημείο να γεμίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα καθώς και αυτά των εθελοντικών ομάδων. Είδαμε και μια υδροφόρα του δήμου Μαγούλας.
Η αστυνομία έκλεισε τον δρόμο από τα δίστρατα και πάνω για αρκετή ώρα. Τέτοιες στιγμές χρειάζεται το κλείσιμο των δρόμων για να γίνεται πιο έυκολο το έργο της κατάσβεσης. Ο πολύ συνωστισμός στην φωτιά βλάπτει!