Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΣΤΟ ΖΙΔΑΝΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΙΚΑ!

Γράφει ο άγνωστος blogger
Σε ένα χωριό έξω από την Κοζάνη γίνεται μια προσπάθεια να πρασινίσει ένα γκρίζο βουνό. Ο λόγος που το βουνό αυτό υπάρχει είναι τα Μεταλλεία Αμιάντου που λειτουργούσαν στην περιοχή μέχρι το 2000. Τα υλικά που αποτελούν τον τεράστιο όγκο ειναι στείρα από τα μεταλλεία.
Τι έκαναν λοιπόν η Νομαρχία Κοζάνης; Ενέταξε την περιοχή σε δύο προγράμματα για την αποκατάσταση και εξυγίανση των αποθέσεων, των εγκατάστασεων και των βοηθητικών χώρων του Μεταλλείου... Δέκα εκατομμύρια εύρω έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο βουνό και 4000 στρέμματα έχουν αποκατασταθεί, και συνεχίζουν ακάθεκτοι. (Πόσα στρέμματα είναι ο λόφος του Στίκα κύριοι στον Δήμο Μεγάρων;)
Φυσικά με την αναγέννηση του βουνού ασχολούνται μεγάλες εταιρίες που έχουν πείρα σε θέματα περιβάλλοντος. Επίσης μια ομάδα δασολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημείου Θεσσαλονίκης έκανε την μελέτη για να φυτευτούν 75.000 δέντρα και να ριχτούν τεράστιες ποσότητες σπόρων. Ακολουθεί απόσπασμα από αρθρο τοπικής εφημερίδας στην Κοζάνη:

Το όνειρο των φορέων της Κοζάνης, αλλά ιδιαίτερα των χωριών, οι κάτοικοι των οποίων επί τριάντα χρόνια πλήττονταν από την εξόρυξη του αμίαντου στο δήμο Καμβουνίων, είναι να μετατραπεί η περιοχή σε ένα απέραντο πάρκο με διάφορες δραστηριότητες. “Οι κάτοικοί μας πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτά τα μεταλλεία. Αφού δεν γινόταν αποκατάσταση, ο αμίαντος ήταν εκτεθειμένος και όλες οι ίνες με τον αέρα έφταναν στα χωριά μας, γι’ αυτό έχουμε καρκινοπάθειες”, τόνισε ο δήμαρχος Αχιλλέας Ντοβόλης. Υποστήριξε μάλιστα πως έγιναν έρευνες για τις συνέπειες της μακροχρόνιας λειτουργίας των μεταλλείων, αλλά τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. “Αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο δεν τα μάθαμε”, σημείωσε.
“Η περιοχή πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στο δήμο Καμβουνίων”, υποστηρίζει ο νομάρχης, άποψη που εκφράζει όλο το νομαρχιακό συμβούλιο, όπως και οι βουλευτές. “Μπορούμε να έχουμε πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη και φωτοβολταϊκά, για να παράγουμε ενέργεια”, επισήμανε ο δήμαρχος. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου Ζιδανίου, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς. “Μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα, αν αναλογιστείτε πως το ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ είναι κατασκευασμένο πάνω σε αποκαταστημένη περιοχή αμιάντου”, υπογράμμισε ο νομάρχης.
Μάλιστα χαρακτήρισε κρίσιμη την απόκτηση της κυριότητας της περιοχής, καθώς πριν από χρόνια είχε σχεδιαστεί η μετατροπή της σε χώρο απόθεσης επικίνδυνων υλικών. “Αυτό τώρα δεν μπορεί να γίνει, καθώς εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα το αποφασίσουμε”, κατέληξε ο κ. Δακής.


Όπως διαβάσατε όχι μόνο θα αλλάξει όψη η περιοχή και θα ωφεληθεί το περιβάλλον αλλά οι άνθρωποι σκέπτονται και την ανάπτυξη που μπορεί να προκύψει. Δηλαδή είναι μπροστά! Η αλήθεια είναι οτι καμία σχέση δεν έχει το γκρίζο βουνό αμιάντου με τον λόφο του Στίκα. Στο χωριό Ζιδάνι είχαν να ασχοληθούν με μια οικολογική χειροβομβίδα. Αυτό που πρέπει να αντιγράψουμε στα Μέγαρα είναι η διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης να μετατρέψει ένα σεληνιακό τοπίο σε χώρο πρασίνου, και φυσικά όλες τις ενέργειες να υλοποιήσουν ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Τα κονδύλια βρίσκονται γιατί υπάρχουν επιχειρησιακά και κοινοτικά προγράμματα που περιμένουν τους αποδέκτες τους, που είναι βασικά οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμα και μια συλλογική προσπάθεια από ιδιώτες να ξεκινήσει επιβάλλεται η στήριξη από τον δήμο. Και αυτό επειδή έτσι δουλεύει το σύστημα.
Αυτό που έχουν να αντιτάξουν οι διοικούντες στις φωνές των πολιτών και του τοπικού τύπου - ο οποίος έπαψε ξαφνικά να ασχολείται με το θέμα - είναι το Δασάρχειο που στέκεται εμπόδιο και άλλα παρόμοια. Όποιος ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό θα δώσει λύση στον γυμνό λόφο που είναι η χειρότερη εικόνα της νότιας πλευράς της πόλης μας.
Στο Ζιδάνι Κοζάνης κάνουν κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο και ανέφικτο. Κάτι που για εμάς εδώ στα Μέγαρα είναι παιχνίδι. Ας τους μιμηθούμε λοιπόν.