Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Διαπαραταξιακή επιτροπή στον δήμο Αθηναίων για την εγκατάλειψη του κυνοκομείου στα Μέγαρα που δωρήθηκε πριν από ένα χρόνο στον δήμο.

Το τερατώδες δημιούργημα της κ. Γουίν που δωρήθηκε
στο δήμο Αθήναιων πριν ένα χρόνο.
Με τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προσπαθούν ο δήμος Αθηναίων και η δωρήτρια κυνοκομείου στα Μέγαρα, Έλεν Γουίν, να αποσοβήσουν την οριστική ρήξη που υπόβοσκε ύστερα από την αποστολή εξώδικου και την κατάθεση αγωγής της δωρήτριας κατά του δήμου Αθηναίων για εγκατάλειψη του κυνοκομείου και των ζώων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Το κυνοκομείο, που βρίσκεται σε έκταση 5 στρεμμάτων στα Μέγαρα, δωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 από την κ. Γουίν προκειμένου να φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα. Όπως σημείωσε η κ. Γουίν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δωρεά έγινε με την προϋπόθεση ο δήμος να αναλάμβανε τη φροντίδα και την κτηνιατρική μέριμνα των ζώων, τα οποία από 60 που ζούσαν μέχρι τη δωρεά έχουν αυξηθεί σε περίπου 150. Όπως σημείωσε, το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο δήμος ήταν απολύτως απών από το καταφύγιο και αναγκάστηκε να ασχοληθεί η ίδια με τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Με επιστολή της προς τον δήμο στις 05/06/2013 διαπίστωνε απαξίωση της δωρεάς της και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για τη λειτουργία του κυνοκομείου και την υλοποίηση των όρων της δωρεάς της.

πηγή: www.ota.gr

Τι έγραψε η Ελευθεροτύπια:

Μια δωρεά καταφυγίου για αδέσποτα στον Δήμο Αθηναίων οδήγησε σε δικαστικές διενέξεις, αλληλοσπαραγμό και θανάτους ζώων και σε καταγγελίες εκ μέρους της δωρήτριας και φιλοζωικών κινήσεων ότι το καταφύγιο λειτουργεί παράνομα, καθώς ο δήμος εδώ κι ένα χρόνο δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόκτηση αδείας.
Το κυνοκομείο, που βρίσκεται σε έκταση 5 στρ. στα Μέγαρα, δωρήθηκε τον Δεκέμβριο 2012 από την κ. Ελεν Γουίν προκειμένου να φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα. Οπως σημείωσε η ίδια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δωρεά έγινε με την προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι ευζωίας για τα ζώα. «Δυστυχώς όλο το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο δήμος ήταν τελείως απών από το καταφύγιο, με αποτέλεσμα να ασχοληθώ η ίδια για τη συντήρησή του» υπογράμμισε.
Στις αρχές Ιουλίου ο δήμος υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Εκάτη», στην οποία ανέθεσε τη λειτουργία για 18 μήνες αντί 120.000 ευρώ. Το προσωπικό, που αρχικά ήταν έμπειρο και είχε προσληφθεί ύστερα από πρόταση της δωρήτριας κ. Γουίν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, διότι, όπως η ίδια ανέφερε, δεν είχε πληρωθεί και αντικαταστάθηκε από άλλο προσωπικό που ήταν ανειδίκευτο και ελάχιστο για τον αριθμό των ζώων, που στο μεταξύ είχε αυξηθεί σε 170, από 60 που ζούσαν μέχρι την ημερομηνία της δωρεάς.
Τόσο η κ. Γουίν όσο και η Υρια Λιονάκη εκπροσωπώντας ενεργούς φιλόζωους πολίτες που δραστηριοποιούνται στο καταφύγιο, κατέθεσαν ότι ο αλληλοσπαραγμός και θάνατος των ζώων εντός του καταφυγίου, τον Σεπτέμβριο του 2013, οφείλεται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πρόσθεσαν δε πως μόλις ενεπλάκη η «Εκάτη» ορισμένοι υπάλληλοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν πληρώθηκαν εγκαίρως.
Αιτιάσεις στις οποίες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Αγγελος Αντωνόπουλος απάντησε σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να δημιουργήσουμε κατάσταση ευζωίας για τα ζώα, οι εθελοντές να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, να λειτουργήσει κανονικά το κτηνιατρείο και οι υπάλληλοι να πληρώνονται στην ώρα τους. Η συνεταιριστική επιχείρηση πληρώνεται από εμάς κάθε δίμηνο. Αν δεν καλύπτει τους όρους, θα καταγγείλουμε τη σύμβαση».
Συγχρόνως το κυνοκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια στο όνομα του δήμου, αλλά με την παλαιά άδεια της κ. Γουίν. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης, εδώ και 8 μήνες έχει κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας των δημοτικών καταφυγίων.
Εικόνα εγκατάλειψης
Πάντως η εγκατάλειψη του κυνοκομείου διαπιστώθηκε και σε αυτοψία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, κτηνίατροι της οποίας διαπίστωσαν στις 16/10/2013 ότι οι εργαζόμενοι ήταν μόνο δύο, χωρίς εξειδίκευση, και η εικόνα που παρουσίαζε το καταφύγιο ήταν απαράδεκτη. Κατέγραψαν δε παντελή έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης.
Μια ημέρα μετά, η υπηρεσία ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας και έθεσε προθεσμία 30 ημερών στο δήμο για την απομάκρυνση των ζώων και στη συνέχεια, στις 7 Νοεμβρίου 2013 η κ. Γουίν κατέθεσε εξώδικο με το οποίο ζητούσε ανάκληση της δωρεάς που έκανε στο δήμο. Ενα μήνα μετά προχώρησε και σε αγωγή ζητώντας την επιστροφή του ακινήτου.
Ο δήμος ανταπάντησε με δικό του εξώδικο στο οποίο απέδιδε στην κ. Γουίν απαγόρευση της πρόσβασης των εργαζομένων της «Εκάτης» σε χώρους του καταφυγίου, πλην των ειδικών κλουβιών.
Η κ. Γουίν με υπόμνημα που κατέθεσε στο συμβούλιο επέμεινε στην ανάκληση της δωρεάς, διευκρίνισε όμως κατά την τοποθέτησή της ότι παραιτείται του αιτήματός της αν διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του ενδιαιτήματος. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) προκαλώντας εντάσεις και δίνοντας δείγμα της πολεμικής που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Τελικά προκειμένου να αποσοβηθεί η οριστική ρήξη συμφωνήθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία του Νίκου Σοφιανού (ΚΚΕ) και της Ελένης Πορτάλιου (ΣΥΡΙΖΑ), η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής υπό την προεδρία της δεύτερης και τη συμμετοχή των φιλόζωων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία