Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πρότυπη λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Τσιγγάνων του Δήμου Μεγαρέων

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Νομικού Προσώπου του Δήμου Μεγαρέων Κλεάνθης Βαρελάς συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Σούντη Σπύρο στο Ιατρο-κοινωνικό κέντρο (ΙΑΚ) τσιγγάνων στα πλαίσια εν
ημέρωσης σχετικά με την λειτουργία του.
Στον οικισμό των τσιγγάνων (Βλυχό) λειτουργεί από το 2007 το Ιατροκοινωνικό κέντρο παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θέματα εκπαίδευσης ανηλίκων, σχολική ένταξη τσιγγανοπαίδων, εμβολιασμός παιδιών & ενηλίκων, αθλοπαιδίες, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες & έκδοση εγγράφων, παραπομπές σε νοσοκομεία κ.α.
Το κέντρο στελεχώνεται από 1 γιατρό, 1 κοινωνιολόγο, 1 επισκέπτη υγείας και 2 διαμεσολαβήτριες.
Στα πλαίσια της καλής πρακτικής των δράσεων του Ι.Α.Κ. το κέντρο επιλέχθηκε απο το Υπουργείο Υγείας ως μία από τις καλύτερες δράσεις Πανελλαδικά με σκοπό να εκπροσωπήσει τις ενέργειες της Ελλάδας σε πρακτικές στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ειδικά των ROMA.
Για τον λόγο αυτό θα επισκεφτούν την πόλη μας στις 14-06-2011 ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος και αντίστοιχό του Υπουργείου Υγείας της Σουηδίας, Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας του Ι.Α.Κ. , καθώς και των καλών πρακτικών και δράσεων που υλοποιεί το κέντρο.
Στο τέλος της επίσκεψης έγινε συνάντηση με κατοίκους της περιοχής & συζήτησαν για την δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών στην περιοχή του Βλυχού.