Ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, συμμετείχε στη κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος ,της οποίας είναι μέλος, και της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα «Σταθμοί Πυρηνικής Ενέργειας: Μέλλον ή παρελθόν;» Την διακομματική επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ. Χρήστος Χουσιάδας - Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Ιωάννης Παπάζογλου - Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας.
Ο κύριος Καντερές μετά το πέρας της συνεδρίασης, τόνισε τα εξής:...
«Μετά την ενημέρωση που μας έγινε, οι Επιτροπές Προστασίας του Περιβάλλοντος και Έρευνας – Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Σε αυτό, αποτυπώνεται μεταξύ άλλων η ειλικρινής συμπαράσταση της Ελλάδας στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας και η προσήλωση της Ελλάδας στη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Επίσης τονίζεται η ανάγκη άμεσων ελέγχων όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την αυστηροποίηση της Κοινοτικής νομοθεσίας για την χρήση πυρηνικής ενέργειας.»
Σε δήλωση του, ο Βουλευτής πρόσθεσε, ότι «Μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα και την περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας που επιβάρυνε τους ανθρώπους και το περιβάλλον της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, οφείλουμε να προβληματιστούμε για την κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται κοντά μας. Η Ελλάδα περικλείεται από πυρηνικά εργοστάσια πεπαλαιωμένης τεχνολογίας – 25 και 30 ετών – που βρίσκονται στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβενία. Από ανατολικά η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή δύο εργοστασίων – ένα στη Σινώπη και ένα στο Ακουγιού, που είναι δίπλα στο ρήγμα της Ανατολίας. Η χώρα μας - σε περίπτωση ενός εφιαλτικού πυρηνικού ατυχήματος – βρίσκεται από μετεωρολογικής άποψης στο κέντρο των επιπτώσεων, αφού η μεταφορά ραδιενέργειας λόγω των ανέμων θα την πλήξει πρώτη. Πρέπει κατά συνέπεια να θέσουμε άμεσα το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Τουρκία.»