Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΤΤΙΚΗ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Ευθύνες στην ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ επιρρίπτει το υπουργείο Εσωτερικών

Από: aftodioikisi.gr
Σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Αττική ελλοχεύει μετά τη λήξη των συμβάσεων 100 εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, να έχει τη δυνατότητα να δεχτεί μόνον 4 με 4.500 από τους 7.500 τόνους που παράγει καθημερινά το λεκανοπέδιο.

Μάλιστα, όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στον...
Ενιαίο Σύνδεσμό Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Γιώργος Χάρδας την Τρίτη αναμένεται να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ακόμη 30 με 40 εργαζομένων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ Φυλής να μπορεί να δεχθεί ακόμη λιγότερους τόνους απορριμμάτων (περίπου 3500 με 4000).
Λειτουργεί μόνο 11 ώρες

Πλην όμως της δυνατότητας απορρόφησης των απορριμμάτων που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί πλέον μόνον 11 από τις 22 ώρες που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, καθώς:
- Από τους 40 χειριστές προωθητήρων που διαμορφώνουν τους όγκους των σκουπιδιών έχουν μείνει μόλις 7
- Από τους 30 εργάτες που απασχολούνταν στην υγειονομική έχει παραμείνει μόνον 1

Υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα:
- Από τους 18 φύλακες που ελέγχουν τα απορρίμματα που εισέρχονται στο ΧΥΤΑ έχουν μείνει μόλις 2 με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σε θέση να ελέγξει αν στο χώρο εισέρχονται τοξικά, νοσοκομειακά απόβλητα και άλλα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και την υγεία των εργαζομένων απορρίμματα.

Απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Επιπλέον, ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί το 2011 για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων αναμένεται να έχει απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ λόγω του ότι από τους 20 ζυγιστές των απορριμμάτων έχουν παραμείνει μόλις 2 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί πόσους τόνους απορριμμάτων εναποθέτει κάθε δήμος, προκειμένου να του καταλογισθεί το ανάλογο αντίτιμο (σ.σ. Από 1/1/2011 κάθε δήμος θα πληρώνει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που στέλνει στο ΧΥΤΑ).

Χάρδας: Να γίνει ότι έγινε με τους δασοπυροσβέστες

Σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ Γιώργος Χάρδας αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300 κενές οργανικές θέσεις στον ΕΣΔΚΝΑ και ότι οι 100 συμβασιούχοι από τις 3 Σεπτεμβρίου συνέχιζαν να εργάζονται με αποφάσεις προσωρινών διαταγών της Δικαιοσύνης.

Καλεί δε τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ζητώντας να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος που ακολούθησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με τους δασοπυροσβέστες: «Ο κ. Παπουτσής στην προ ημερών συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εισηγήθηκε πενταετή σύμβαση για τους δασοπυροσβέστες. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να λυθεί το πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρδας.

ΥΠΕΣ: Ευθύνες στον ΕΣΔΚΝΑ

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στην aftodioikisi.gr ότι η υπόθεση των δασοπυροσβεστών είναι διαφορετική καθώς προβλέπεται η πενταετής σύμβαση από σχετικό Π.Δ. που είχε υπογραφεί στο παρελθόν. Προσθέτουν δε ότι «στην περίπτωση των συμβασιούχων του ΕΣΔΚΝΑ όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση συμβασιούχων θα εφαρμοσθεί ο νόμος». Επιρρίπτουν δε ευθύνες στην ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ (υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος είναι ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης) η οποία ενώ γνώριζε ότι οι συμβάσεις λήγουν, δεν μερίμνησε να προκηρύξει θέσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Για την ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=9219

Και του Δήμου Αθηναίων εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=9217