Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Απάντηση στην Κοινοβουλευτική ερώτηση για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας τα οποία πρόκειται να ληφθούν την φετινή χρονιά με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, έλαβε ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Καντερές, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, είχε επισημάνει ότι «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων, καθώς τα εναπομείναντα δάση της Αττικής αποτελούν τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις δασικές περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης, που δεν απομακρύνθηκαν και ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πολύ μεγάλος, δεδομένου ότι οι ετησίες (μελτέμια) άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους. Όπως γνωρίζετε, οι βορείων διευθύνσεων αυτοί άνεμοι έχουν μεγάλη ένταση και συχνή παρουσία. Τόσο οι πολίτες όσο και το περιβάλλον δεν αντέχουν άλλο ένα ισχυρό πλήγμα.»
Οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης, στις απαντήσεις τους τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι έχουν συνολικά αποδεσμευτεί περίπου 5 εκατομμύρια Ευρώ για την συντήρηση των δασικών δρόμων, των αντιπυρικών λωρίδων, των υδατοδεξαμενών, των πυροφυλακείων και για τον καθαρισμό των δασών. Επιπλέον θα διατεθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ για ανάθεση στους δασικούς συνεταιρισμούς καθαρισμού των δασών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος μεταξύ των οποίων και της Αττικής. Τέλος ενημέρωσαν, ότι παράλληλα ενεκρίθησαν προσλήψεις εποχιακού προσωπικού για τον καθαρισμό των δασών. Όσον αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώθηκε ο Βουλευτής, ότι στο Νομό Αττικής λειτουργούν 20 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 3 Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Επίσης διατίθενται συνολικά 82 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα και στελεχώνονται 14 Πυροφυλάκια, που εποπτεύουν τις επικίνδυνες δασικές περιοχές.
Ο κ. Καντερές, σε δήλωση του τόνισε, ότι: «με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο κλίμα της χώρας μας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, η αντιπυρική προστασία της Αττικής αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα. Τα εναπομείναντα δάση της Αττικής αποτελούν τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να διαφυλαχτούν.»