Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Να ανακληθούν οι απολύσεις και να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων στην εταιρεία ΚΑΜΠΕΡΟΣ Α.Ε. στην Ελευσίνα

Ερώτηση βουλευτή ΚΚΕ Αττικής Ι. Γκιόκα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Η μεταφορική εταιρεία «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» προχώρησε στις τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων ΤΑΦΑ ΖΕΦ και ΚΟΛΑΪ ΝΤΡΗΤΑΝ, μέλους της Σωματειακής Επιτροπής και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, γιατί συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις μεταξύ 17ης και 21ης Δεκέμβρη, που προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, με κύρια αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους, και γιατί, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας για συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της εργοδοσίας.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απεργίας, η εταιρεία προσέλαβε παράνομα απεργοσπάστες, παραβιάζοντας το άρθρο 22 του Ν.1264/1982 και μετά τη λήξη της απεργίας κρατάει 15 απεργούς, μεταξύ των οποίων και οι δύο απολυμένοι, χωρίς αντικείμενο εργασίας στο χώρο της επιχείρησης στην Ελευσίνα. Ενέργεια καθ’ όλα παράνομη, για την οποία έχουν αποφανθεί, τόσο το Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Υπουργείο Εργασίας, όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας, συνιστώντας στην εταιρία να αποκαταστήσει την εργασιακή σχέση των εργαζομένων και να τους παράσχει αντικείμενο εργασίας.
Η απόλυση του εργαζόμενου ΚΟΛΑΪ ΝΤΡΗΤΑΝ, μέλους της Σωματειακής Επιτροπής και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας παραβιάζει επίσης τα άρθρα 3 του Ν.1568/1985 και 14 του Ν.1264/1982.
Με τις απολύσεις, η εργοδοσία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, για να σταματήσουν να αντιστέκονται στη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Η εταιρεία παραβιάζει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού δεν πληρώνει με βάση τον προβλεπόμενο βασικό μισθό και δεν καταβάλλει τα προβλεπόμενα επιδόματα (π.χ. γάμου, τέκνων, επικίνδυνης εργασίας κλπ.). Για να μη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι πληρώνονται, δεν τους δίνει το προβλεπόμενο αναλυτικό εξοφλητικό μισθοδοσίας, αλλά μια απόδειξη πληρωμής που γράφει μόνο το συνολικό ποσό.
Όπως επιβεβαιώνεται και από το πόρισμα (Φ.90022/1146/90) από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης, η εταιρεία δεν ασφαλίζει πολλούς από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι με πάνω από 3 χρόνια συνεχούς εργασίας, χωρίς ούτε ένα ένσημο.
Οι εργαζόμενοι εργάζονται μέσα σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Τα περισσότερα φορτηγά είναι σε άσχημη κατάσταση, χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση και επισκευή, Οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλυμπάκι Ελευσίνας είναι απαράδεκτες. Δεν τηρούνται βασικοί όροι υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα στη βρωμιά και την υγρασία, χωρίς να τους χορηγείται ούτε ο στοιχειώδης εξοπλισμός (κράνη, ειδικά υποδήματα κλπ). Η εταιρεία τούς στερεί το διάλειμμα, ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό!
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου:
1. Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στη Μεταφορική εταιρεία ΚΑΜΠΕΡΟΣ και να δοθεί αντικείμενο εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους
2. Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταβληθούν αναδρομικά όλα όσα τους χρωστάει η εργοδοσία.
3. Να ασφαλιστούν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι και να πάρουν τα ένσημα που τους χρωστάει η εργοδοσία.
4. Να γίνεται ουσιαστικός συστηματικός έλεγχος και επισκευή των οχημάτων της εταιρείας. Να αποσυρθούν τα ακατάλληλα οχήματα. Να σταματήσουν τα υπέρβαρα δρομολόγια.
5. Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας (καθαριότητα, πόσιμο νερό, τουαλέτες, αποδυτήρια προσωπικού).