Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στα αγροτικά μας προϊόντα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΤΙΝΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στα αγροτικά μας προϊόντα
Εμπάργκο φαίνεται να βάζουν στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα οι Ρωσικές αρχές εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, οι εξαγωγές της αγροτικής μας παραγωγής αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τις Ρωσικές αρχές. Έτσι τα φορτία με τα αγροτικά μας προϊόντα είτε δεν εισάγονται καθόλου διότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν, είτε επιστρέφονται μετά από ελέγχους.
Και εδώ συμβαίνει το παράδοξο να εμφανίζεται μια αναντιστοιχία μεταξύ των επισήμων στοιχείων που αποστέλλουμε στην Ε.Ε., εμφανίζοντας τα προϊόντα μας πλήρως απαλλαγμένα, ενώ τα αποτελέσματα από δειγματοληψίες που διενεργούνται αναδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι υποτυπώδεις, και γίνονται μόνο σε μικρό δείγμα αγροτικών προϊόντων, αφού τα κονδύλια που διατίθενται δεν επαρκούν για εξέταση μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων.
Αναλύσεις που διεξήχθησαν από το Εργαστήριο Ελέγχου και Ρύπανσης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης εμφανίζει το 30% των θετικών δειγμάτων να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία έχουν απαγορευτεί από το 2002.
Αν όντως η κατάσταση με τα αγροτικά μας προϊόντα είναι έτσι όσον αφορά την χρήση φυτοφαρμάκων, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την δημόσια υγεία.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ
1.Ποιοι έλεγχοι διεξάγονται για την χρήση φυτοφαρμάκων στα αγροτικά μας προϊόντα;
2.Ποια είναι η συχνότητα των ελέγχων;
3.Σε τι ποσοστό των αγροτικών προϊόντων πραγματοποιείται η δειγματοληψία;