Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 12119/8.1.09) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ίδρυση Πρωτοδικείου στην Δυτική Αττική, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ν. Δένδιας μας απαντά τα εξής: «το έργο της αποτελεσματικής χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το αυτό προδήλως ισχύει και στην περίπτωση της ίδρυσης νέων δικαστικών υπηρεσιών στην περιφέρεια του Νομού Αττικής. Ωστόσο, οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις προϋποθέτουν την εκ των προτέρων διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την λειτουργία μιας νέας δικαστικής υπηρεσίας (κόστος λειτουργίας, δικαστηριακή κίνηση, στελέχωση, απόψεις αρμόδιων φορέων κ.λπ.), προκειμένου να προκριθούν λύσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης στην μεγαλύτερη δικαστική περιφέρεια της χώρας. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει τις σχετικές οριστικές αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο».
Σε προηγούμενη ερώτηση μας για την ίδρυση Πρωτοδικείου στην Ανατολική Αττική (Αρ. Πρωτ. 1957/21.7.08), ο τότε Υπουργός μας απάντησε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματική χωροταξική κατανομή των δικαστηρίων. Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις προτάσεις της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Χωροταξικής Κατανομής των Δικαστηρίων της Χώρας και των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να προκρίνει ενδεδειγμένες λύσεις για κάθε δικαστική περιφέρεια με γνώμονα τη διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης, την εύρυθμη λειτουργία της, καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από αυτές τις δύο απαντήσεις διαπιστώνουμε ότι ενώ ο τέως Υπουργός στην ουσία αναγνώριζε την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων και ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Οικονόμου δεικνύει τον τρόπο για να εξυπηρετηθεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Αττικής που μέχρι τώρα ταλαιπωρείται, ο νυν Υπουργός μας απαντά με γενικολογίες και ουσιαστικά δε λέει τίποτα! Καμία διευκρίνιση δε γίνεται αναφορικά με την πρόθεσή του για την ίδρυση Πρωτοδικείου στην Δυτική Αττική, κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κινήσεων αλλά και καμία ενημέρωση για τις προτάσεις της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Χωροταξικής Κατανομής των Δικαστηρίων της Χώρας, που λάβαμε ως απάντηση σε άλλη ερώτηση μας. Και μιλάμε πάντα για νομοθετικό πλαίσιο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του ίδιου του Υπουργείου!
Να υπενθυμίσουμε μόνο στον κ. Υπουργό ότι οι περαιτέρω μελέτες και ενέργειες για την ίδρυση ενός Πρωτοδικείου χρήζουν απαραίτητα την ύπαρξη μιας πολιτικής απόφασης και δεν συμβαίνει το αντίθετο όπως προσπαθεί να μας πει. Όσο για τις προϋποθέσεις που αναφέρει στην απάντηση του, δύο είναι τα τινά: Ή απλά δεν γνωρίζει την ύπαρξη του πορίσματος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ή απλά αγνοεί την δουλειά της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης!!
Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος πρώτος έθιξε το θέμα στη Βουλή, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προτάσεις της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Χωροταξικής Κατανομής των Δικαστηρίων της Χώρας για το αν και πλέον πότε σκοπεύουν να ιδρύσουν Πρωτοδικείο στην Δυτική Αττική. Αυτό που απαιτείται είναι μια συνολική τοποθέτηση όλων των φορέων των πόλεων της Δυτικής Αττικής και μια σθεναρή διεκδίκηση του αυτονόητου αιτήματος για την ίδρυση του.