Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ Γρηγόρη Σταμούλη στην εκδήλωση για την επέτειο βυθίσεως από τους Γερμανούς του Α/Τ «ΨΑΡΑ» στις 20 Απριλίου 1941 (Κυριακή Πάσχα)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύριε Νομάρχα,
Κύριοι Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι

Εκ μέρους του Συλλόγου Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων Μεγάρων σας καλωσορίζω στη σεμνή αυτή τελετή, που γίνεται στο χώρο, όπου έχει στηθεί το μνημείο για τα ηρωικώς πεσόντα στελέχη του αντιτορπιλικού «ΨΑΡΑ» και ευχαριστώ όλους εσάς, που είχατε την ευγένεια και την καλοσύνη, να έρθετε για να αποτίσουμε όλοι μαζί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αθάνατους ήρωές μας, στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία και την ευημερία μας.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο οποίος με περισσή ευαισθησία και εφόσον δεν ήταν εφικτός ο κατάπλους της φρεγάτας ΨΑΡΑ στην περιοχή της Πάχης, όπως είχαμε ζητήσει, απέστειλε αντιπροσωπεία του πληρώματος αυτής, με επικεφαλής τον Ύπαρχο, για να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση.
Οι μεγάλες επιτυχίες, που είχε το πλήρωμα της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» εναντίον των πειρατών στην περιοχή της Σομαλίας, απ’ όπου λίαν προσφάτως επέστρεψε, και οι οποίες έτυχαν ευρωπαϊκών διακρίσεων και επαίνων, καταδεικνύουν περίτρανα, πως συνεχίζει την σπουδαία και ηρωική παράδοση του «ΨΑΡΑ».
Το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η ελευθερία. Και εφόσον αυτό υπάρχει τότε αποκτούν νόημα και τα άλλα, όπως ειρήνη, ευημερία κ.λ.π.
Για να έχουμε εμείς την δυνατότητα, να απολαμβάνουμε σήμερα το υπέρτατο αυτό αγαθό της ελευθερίας, πάλεψαν, πολέμησαν, έχυσαν ποταμούς αίματος, και δεν είναι λίγοι αυτοί, που θυσίασαν, ότι πολυτιμότερο είχαν, την ζωή τους.
Η ιστορία του ελληνικού έθνους είναι γεμάτη αγώνες και θυσίες για χάρη της ελευθερίας. Δύο είναι τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα.
28η Οκτωβρίου 1940: Ένα βροντερό ΟΧΙ από τη μικρή και φτωχή Ελλάδα στο αίτημα της κραταιάς Ιταλικής αυτοκρατορίας, να καταλάβει τη χώρα μας.
6 Απριλίου 1941: Επανάληψη του ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην πανίσχυρη Γερμανία, που είχε ήδη κατακτήσει τη μισή Ευρώπη. Αυτό το ΟΧΙ, παρότι είναι σχεδόν «εξαφανισμένο», ήταν πιο βροντερό και πιο ηρωικό από το πρώτο, διότι η μικρή Ελλάδα, ενώ είχε ήδη ανοίξει μέτωπο με την Ιταλία, δεν δέχτηκε να πατήσουν τα γερμανικά στρατεύματα ελληνικό έδαφος. Προτίμησε να πολεμήσει και εναντίον της, για να διασφαλίσει την ελευθερία.
Αποτέλεσμα του δεύτερου ΟΧΙ ήταν και η επίθεση των γερμανικών αεροπλάνων ΣΤΟΥΚΑΣ εναντίον του Α/Τ «ΨΑΡΑ», των οποίων δύο βόμβες το βύθισαν με 37 νεκρούς από το πλήρωμά του.
Αυτούς τους νεκρούς ήρωες τιμούμε σήμερα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Σταμούλης Γρηγόρης
Υποστράτηγος ε.α.