Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΤΙΝΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ: Μέχρι και 20% ακριβότερο του πετρελαίου θέρμανσης καταλήγει το φυσικό αέριο στον καταναλωτή
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι τιμές αερίου που πωλούν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, είναι υψηλότερες από τις τιμές της ΕΠΑ Αττικής σε ποσοστά που κυμαίνονται από 35% έως 44%, ανάλογα με την κατηγορία του τιμολογίου. Οι δυο ΕΠΑ ισχυρίζονται ότι είναι η ΔΕΠΑ που πρέπει να μειώσει τα τιμολόγια, γιατί αυτά καθορίζουν την τελική τιμή στον καταναλωτή. Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στις ΕΠΑ με ποσοστό 49% και είναι ο βασικός πάροχος τους με φυσικό αέριο.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται στον καταναλωτή περίπου 20% ή και κάτω του 20% της εκάστοτε τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι η ΕΠΑ Αττικής ακολουθεί αυτήν την πολιτική με καθυστέρηση τριών μηνών, που εγείρει κάποια ερωτηματικά. Όμως, οι ΕΠΑ Β. Ελλάδας φαίνεται ότι παραβιάζουν ακόμα και αυτή την γενική κατεύθυνση και πωλούν το φυσικό αέριο στον καταναλωτή υψηλότερα των εκάστοτε τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.
Αν υπάρξει ανοχή στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην τιμή ή και ακριβότερα του πετρελαίου θέρμανσης, ακυρώνεται κάθε όφελος για τον καταναλωτή και την εθνική οικονομία και απλώς μειώνουμε σημαντικά το χρόνο απόσβεσης των επενδύσεων των ΕΠΑ.
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Γιατί και σε ποια βάση έχει επιτραπεί σε κάποιες Εταιρείες Παροχής Αερίου να διαθέτουν το φυσικό αέριο στον καταναλωτή σε τιμές που λίγο διαφέρουν από του πετρελαίου θέρμανσης;
2. Πώς και πότε σκοπεύετε να διορθώσετε την κατάσταση;
Αχαρνές, 03 ΜΑΡ 2009