Απαράδεκτη και επικίνδυνη διαστρέβλωση θεωρεί το νέο κόμμα των Πράσινων τη χθεσινή δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού για «πρωτοφανή επίθεση της φύσης». Τονίζουν ότι τέτοιες αναφορές δείχνουν και επικίνδυνη άγνοια της πραγματικότητας και προσπάθεια συγκάλυψης σοβαρότατων πολιτικών ευθυνών.
Οι Πράσινοι επισημαίνουν αναλυτικά 7 σημεία κυβερνητικών ευθυνών στην τωρινή διαχείριση, δύο τομείς διαχρονικών πολιτικών ευθυνών, καθώς και 3 επικίνδυνα «κλεισίματα του ματιού» της σημερινής κυβέρνησης προς όσους επιβουλεύονται τα δάση. Παράλληλα οι Πράσινοι ρίχνουν βάρος στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, με τρεις βασικές «κόκκινες γραμμές»: άμεση κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών χωρίς την παραμικρή αλλαγή χρήσεων γης, προτεραιότητα στη φυσική αναγέννηση και τεχνητές αναδασώσεις μόνο με αυτοφυή ελληνικά είδη, κανένας σχεδιασμός ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Αρνούνται τέλος τον σιωπηρό συμψηφισμό ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι είναι η ώρα να μιλήσουμε όλοι και όλες τη γλώσσα της αλήθειας, η ώρα να συνδυάσουμε τη δικαιολογημένη οργή με τη νηφάλια οικοδόμηση των απαραίτητων απαντήσεων που δεν μπορεί να δώσει το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, όμως, είναι ώρα και να σταματήσουμε τις επιθέσεις στη φύση, εγκαταλείποντας τις ψευδαισθήσεις ότι εκείνη μας επιτίθεται.
Αναλυτικότερα, για τις πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση των δασών και των πυρκαγιών:
- Προειδοποιήσεις για τα δάση υπήρχαν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η κακοκαιρία της «Μήδειας» άφησε χιλιάδες νεκρά κλαδιά και δένδρα που χρειαζόταν να απομακρυνθούν έγκαιρα και συστηματικά για να μη γίνουν προσάναμμα στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
- Πολύμηνη ξηρασία και πολυήμεροι καύσωνες είχαν προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους αρκετούς μήνες πριν, με επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και πρόληψης. Ακόμη και στην Εύβοια, όπου γινόταν ήδη συστηματική ρητινοσυλλογή, δεν φαίνεται να έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν από τα πεύκα οι γεμάτοι σάκοι της ρητίνης ούτε μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
- Η μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια τον Μάιο, όπου κάηκαν για πρώτη φορά 70.000 στρέμματα πριν ακόμη τις αρχές Ιουνίου, ήταν η τελική προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε αν δεν ξεκινούσαν επείγουσες εργασίες, έστω την τελευταία στιγμή.
- Αναζωπυρώσεις έκαψαν τα περισσότερα από το 1 εκατ. στρέμματα. Για τις αναζωπυρώσεις του 2007 ο κ. Χρυσοχοϊδης, ως πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, καυτηρίαζε δικαίως την τότε κυβέρνηση της ΝΔ: για τις αναζωπυρώσεις του 2021, τι έχει να πει ως τωρινός αρμόδιος υπουργός της;
- Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο επίγειος σχεδιασμός της κατάσβεσης επικεντρωνόταν στην προστασία των οικισμών και των κτιρίων, αφήνοντας σε τελευταία μοίρα την άγρια ζωή και τον δασικό πλούτο, που όμως αποτελούσε την κύρια πηγή βιοπορισμού για πλήθος οικογένειες.
- Μετέωρη μένει και η «κουλτούρα εκκενώσεων» που επικαλείται ο πρωθυπουργός: το μήνυμα από τις πυρκαγιές είναι ότι σώθηκαν τα σπίτια κυρίως όσων αψήφησαν τις εντολές εκκένωσης και έμειναν να παλέψουν με τις φλόγες.
- Πρωτοφανές για καταστροφή τέτοιας έκτασης, είναι μόνο ότι έγινε με ανέμους μόλις 3-4 μποφόρ. Τι θα συνέβαινε αν είχαμε ανέμους όπως το 2007 στην Πάρνηθα και την Ηλεία, ή το 2018 στο Μάτι;
Για την κλιματική κρίση, τέλος, ο πρωθυπουργός αποσιωπά τις βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές για προσαρμογή και ανθεκτικότητα, που έχουν ισχύ και στην προληπτική προστασία των δασών από πυρκαγιές. Αντί άλλωστε για ουσιαστική πολιτική για το κλίμα, η κυβέρνησή του υπηρετεί συστηματικά τα συμφέροντα του αερίου και διπλασιάζει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή του 2030.
Διαχρονικές είναι οι πολιτικές ευθύνες και για την εγκατάλειψη της διαχείρισης των δασών, που παλιότερα διατηρούνταν σε ισορροπία από τις τοπικές κοινωνίες με τη βόσκηση και τη ρητινοσυλλογή που μείωναν την καύσιμη ύλη στα δάση και την ένταση των πυρκαγιών. Διαχρονικές είναι οι ευθύνες και για την προτεραιότητα στην κατάσβεση αντί για την πρόληψη των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα οι τωρινές καταστροφές των 2 δις να ξεπερνούν κατά 100 φορές τα 20 εκ. ευρώ που η κυβέρνηση δηλώνει ότι διέθεσε για πρόληψη.
Η θωράκιση των δασών θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη:
- αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κάνει προεκλογικά σημαία του την αναθεώρηση του συνταγματικού Άρθρου 24 για την προστασία των δασών,
- αν η κυβέρνησή του δεν προωθούσε αντισυνταγματικά την οριζόντια «τακτοποίηση» όλων των δασικών αυθαιρέτων, ως απάντηση στη δικαστική ακύρωση των «οικιστικών πυκνώσεων» του ΣΥΡΙΖΑ,
- αν, λίγες μόλις μέρες πριν τις πυρκαγιές, δεν παρουσιαζόταν επίσημα ως … «πιλοτική» και για άλλες περιοχές, η ανατροπή της δασικής νομοθεσίας στο Μάτι.
Οι Πράσινοι αρνιόμαστε τον σιωπηρό συμψηφισμό που επιχειρούν μεταξύ τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο και το Μάτι. Αναδεικνύουμε τις τωρινές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, και ρίχνουμε βάρος στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας με τρεις βασικές «κόκκινες γραμμές»: άμεση κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών χωρίς την παραμικρή αλλαγή χρήσης, προτεραιότητα στη φυσική αναγέννηση και τεχνητές αναδασώσεις μόνο με ελληνικά είδη, κανένας σχεδιασμός και καμιά απόφαση ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Σήμερα είναι η ώρα να μιλήσουμε όλοι και όλες τη γλώσσα της αλήθειας, η ώρα να συνδυάσουμε τη δικαιολογημένη οργή με τη νηφάλια οικοδόμηση των απαραίτητων απαντήσεων που δεν μπορεί να δώσει το πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, όμως, είναι ώρα να σταματήσουμε και τις επιθέσεις στη φύση, εγκαταλείποντας τις ψευδαισθήσεις ότι εκείνη μας επιτίθεται.