Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αγροτικός Συνεταιρισµός Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων: Δεν παραδίδουν τα όπλα εύκολα.

Με υποβολή ένστασης και ισχυρή παρουσία στα αγροτικά πράγµατα της περιοχής του προσπαθεί να αναστρέψει την αρνητική αξιολόγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση µε την πιστοποίηση για το ΟΣ∆Ε, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων. Η απόρριψη ήρθε στην πρώτη φάση της διαδικασίας και προκάλεσε έκπληξη στον πρόεδρο του Συνεταιρισµού, Γιώργο Παπαβασίλη, ο οποίος εξήγησε στην Agrenda ότι δε νοείται να «κόβεται» µία οργάνωση που έχει υγιή χρηµατοοικονοµική βάση. Ανοιχτά παραµένουν και µερικά από τα πιο σηµαντικά θέµατα που απασχολούν τους παραγωγούς των Μεγάρων, οδηγώντας την οργάνωση να στείλει επιστολή «απόγνωσης», όπως την χαρακτηρίζει προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Πότε καταθέσατε ένσταση για την αρχική απόρριψη του Συνεταιρισµού από το ΟΣ∆Ε;
Τη µεθεπόµενη µέρα µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων υποβάλαµε ένσταση, ζητώντας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να µας ενηµερώσει, γιατί δεν συµπεριλαµβάνεται ο Συνεταιρισµός µας στον πίνακα ως φορέας Α΄ Βαθµού, αλλά αντιθέτως συγκαταλέγεται στους απορριπτέους. Στη συνέχεια, µετά από...
τις πιέσεις και τα επιχειρήµατα που αναπτύξαµε, άρχισαν να επανεξετάζουν την ένσταση.

Πιστεύετε ότι αδικηθήκατε στην πρώτη φάση και γιατί;
Είχαµε καταθέσει ακριβώς ό,τι ζητούσε η προκήρυξη. O Συνεταιρισµός µας είναι αναγνωρισµένη Οργάνωση Παραγωγών, παρέχει στήριξη στα µέλη του, δεν έχει οικονοµικές υποχρεώσεις και έχει βραβευτεί από την Agrenda ως η καλύτερη συλλογική προσπάθεια στη χώρα µας για το 2014. Αν δεν πληρούµε τα αναγκαία κριτήρια, ποιος τα πληρεί; Ή µήπως απορριφθήκαµε αρχικά επειδή καταθέσαµε µόνοι το αίτηµά µας και δεν κάναµε σύµπραξη µε τη Γαία Επιχειρείν;

Πώς το συνδέετε αυτό;
Το αίτηµά µας, ως µόνο στόχο είχε την στήριξη των παραγωγών µελών της οργάνωσης και της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κηπευτικά αποτελούν µια πολύ δύσκολη και γεµάτη ιδιαιτερότητες περίπτωση των δηλώσεων του ΟΣ∆Ε, που µόνο εµείς µπορούµε να διαχειριστούµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το συµπέρασµά µου είναι από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ο κάθε άνθρωπος που θα το δει, του κινεί την περιέργεια. Εµείς από την πρώτη στιγµή καταθέσαµε και τις 300 υπογεγραµµένες εξουσιοδοτήσεις, είµασταν έτοιµοι και για τη δεύτερη φάση.

Είστε ικανοποιηµένος από το νέο Μεταναστευτικό Κώδικα και τις διατάξεις για τους αλλοδαπούς εργάτες γης;
∆εν άλλαξε τίποτα στον Μεταναστευτικό Κώδικα, τουλάχιστον σε σχέση µε όσα ζητήσαµε ως Οµάδα Παραγωγών. Ψηφίστηκε όπως ήτανε, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες µας σε νόµιµα εργατικά χέρια. Οι µετακλητοί εργάτες γης έχουν πολλά µειονεκτήµατα ως καθεστώς παραµονής. Μιλάµε για µια διαδικασία που επιτρέπει την παραµονή των εργατών για 6-7 µήνες το χρόνο, ενώ εµείς έχουµε ανάγκη όλη τη χρονιά από εργάτες που ήδη ζουν εδώ και γνωρίζουν καλά τις δουλειές των χωραφιών. Με τους µετακλητούς δεν λύνεται το πρόβληµα, διαιωνίζεται µία κατάσταση που εκµεταλλεύονται διάφορα κυκλώµατα. Υπάρχουν αρκετοί εργάτες γης εδώ πέρα, που µπορούµε να τους εγγράψουµε και να τους νοµιµοποιήσουµε µε µια εγγυητική, που θα αποφέρει και έσοδα στο κράτος. Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει να φέρουµε καινούριους εργάτες και να αφήσουµε όσους είναι εδώ παράνοµους. Αυτό που κάνουµε τώρα είναι να κοινοποιήσουµε σε όλους – από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας µέχρι τους υπουργούς – ένα έγγραφο που να παραθέτει τα προβλήµατα και τα πρωτόκολλα εισερχοµένων που λιµνάζουνε στα συρτάρια των υπουργείων. Είναι πολλά τα θέµατα και πρέπει όλοι να ενηµερωθούν για να δοθούν λύσεις.

Ένα άλλο πρόβληµα είναι µε τις άδειες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που χρειάζονται τα κηπευτικά. ∆όθηκε λύση σε αυτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;
Εν µέρει το υπουργείο έχει δώσει κάποιες µικρές λύσεις µέσω της απόφασης για τις καλλιέργειες ήσσονος σηµασίας. Αλλά δεν φτάνει αυτό και δεν λύνει το µεγαλύτερο µέρος του προβλήµατος. Είµαστε σε αναµονή της συνάντησης µε την ηγεσία του υπουργείου και περιµένουµε να δοθούν περισσότερες εγκρίσεις, που θα λύσουν το πρόβληµα. Ήδη υπάρχει αυξηµένη παρουσία εντόµων στις καλλιέργειες, λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που επικράτησαν τον χειµώνα. Επίσης, έχουν διαλυθεί τα κατά τόπους γραφεία αγροτικής ανάπτυξης των περιφερειών, οι γεωπόνοι δεν βγαίνουν έξω, για να δουν τις καλλιέργειες.

Εν τέλει, ποια είναι η ρίζα του προβλήµατος;
Το πρόβληµα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας πουθενά, για να αναλάβει ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει ένας γενικός γραµµατέας στο υπουργείο, που να µην είναι πολιτικό πρόσωπο. Να χαράξει την αγροτική πολιτική. Οι πολιτικοί είναι πολιτικοί και ο πολίτης πολίτης. ∆εν µπορούµε να αλλάζουµε προτεραιότητες συνέχεια και ο κάθε πολιτικός να εφαρµόζει ό,τι θέλει. Επίσης, οι πολιτικοί δεν αγγίζουν ποτέ τα σοβαρά θέµατα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Γιώργος Παπαβασίλης γεννήθηκε το 1974 στα Μέγαρα και έχει δίπλωµα πρακτικού µηχανικού. Από το 1989 έως το 2002 εργάστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά και στη συνέχεια άλλαξε επάγγελµα, για να γίνει παραγωγός κηπευτικών, µε σκοπό την προµήθεια της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Από το 2007 είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων-Ο.Π., µε τον οποίο έχει διοργανώσει σειρά ενηµερωτικών δράσεων για τους παραγωγούς της περιοχής. Είναι παντρεµένος και έχει ένα παιδί.


Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή από το 437ο φύλλο της Agrenda

πηγή: agronews.gr