Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Α.Σ. Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων – Ομάδα Παραγωγών από τα κενά στον τομέα της φυτοπροστασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος κ. Γιώργος Παπαβασίλης. «Η παραγωγή μας υπερβαίνει το 80% της εγχώριας παραγωγής κηπευτικών. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα και ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο», τονίζει σε δηλώσεις του:
Αντιμετωπίζετε προβλήματα από τις ελλείψεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τι μπορεί να σημαίνουν αυτές για τους παραγωγούς;
Τα σοβαρότερα προβλήματα εστιάζονται στον τομέα των μυκητοκτόνων και των ζιζανιοκτόνων και λιγότερο στα εντομοκτόνα. Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν μοιραία σε αύξηση του κόστους παραγωγής. Όλα τα χωράφια γεμίζουν με ζιζάνια, καθώς δε μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του κόστους λόγω ξεβοτανίσματος ή και καταστροφή ακόμα των προϊόντων. Οι ασθένειες είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που σημαντικό μέρος της συγκομιδής παραμένει άκοπο και μη εκμεταλλεύσιμο στο χωράφι και μεγάλο έξοδο λόγω ξεσκαρταρίσματος του προϊόντος. Η παραγωγή μας υπερβαίνει το 80% της εγχώριας παραγωγής κηπευτικών. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα και ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Υπάρχει όμως και πρόβλημα ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα λαχανικά από τις γειτονικές τρίτες χώρες;
Δυστυχώς δεν γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές κηπευτικών από τις γειτονικές μας χώρες. Οι εισαγωγές κηπευτικών, π.χ. από την Τουρκία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν θραύση, όταν ξέρουμε ότι στη γείτονα χώρα κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ.
Γιατί δεν έχουμε νέες εγκρίσεις στη χώρα μας;
Γιατί μας θεωρούν αγορά μικρής παραγωγής και δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην κατάθεση αιτήσεων. Όμως δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι εμείς συνεχίζουμε να παράγουμε για ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο Κανονισμός και οι φυτοπροστατευτικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται στις άλλες χώρες της ΕΕ, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας.
Καταγγέλλετε όμως ότι και οι τιμές των σκευασμάτων είναι υψηλές σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ;
Ναι και ζητάμε να πραγματοποιηθεί έρευνα από πιστοποιημένο φορέα (μη κυβερνητικό) για τις τιμές που ισχύουν στην ελληνική αγορά σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε μία μείωση στα ανθρώπινα φάρμακα της τάξεως του 300%. Φάρμακα που έκαναν 30 ευρώ πριν δύο χρόνια σήμερα κάνουν 10 ευρώ. Όμως δεν είδαμε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και στα φυτοφάρμακα. Θέλουμε μια τιμολογιακή πολιτική για τα φυτοπροστατευτικά. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να αναγράφονται στις συσκευασίες οι τιμές πώλησης, όπως γίνεται στα ανθρώπινα φάρμακα.
Εκτός από τις ελλείψεις στα φυτοπροστατευτικά ποια άλλα προβλήματα υπάρχουν στον κλάδο σας;
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι εργάτες γης. Απασχολούμε παράνομους εργάτες και δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε με εργόσημο. Λέμε στις αρχές να τους καταγράψουν, να τους περάσουν από ιατρικές εξετάσεις και να τους δώσουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Όμως αυτοί όχι μόνο δεν μας ακούνε αλλά μας απειλούν και με βαριά πρόστιμα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα την παραγωγή λαχανικών. Δείτε για παράδειγμα τι θα συμβεί στη Μανωλάδα, που σε λίγο δεν πρόκειται να κάνουμε εξαγωγές φράουλας αλλά αντιθέτως θα εισάγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Ακόμη ένα πρόβλημα είναι με την αίτηση ΟΣΔΕ. Ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά καταγραφή της παραγωγής μας, αφού μπορεί να αναφέρουμε τις εκτάσεις των χωραφιών μας αλλά δεν γράφουμε τις συγκομιδές που κάνουμε.
Ζητάμε να υπάρχει ένας Γενικός Γραμματέας στο ΥπΑΑΤ, που να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, να είναι πενταετούς θητείας, για να ασκεί μακροχρόνια αγροτική πολιτική.
πηγή: www.agrotypos.gr