ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Δ. ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΤΕΡΕ
Με αφορμή τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «το Δημογραφικό Πρόβλημα και Προτάσεις Αντιμετώπισης του», ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, που είναι μέλος της εν λόγω επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία, αφιερωμένη στο Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής από τρεις ειδικούς, τους κ.κ. Μιχαήλ Παπαδάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Εμμανουήλ Κογεβίνα, Καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Δημήτριο Τριχόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Γνωρίζουμε, ότι τα δημογραφικά στοιχεία ενός πληθυσμού εξαρτώνται από τρεις...
...συνιστώσες, τις γεννήσεις, τους θανάτους και τη μετανάστευση. Κάνοντας αξιολόγηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από διάφορες έρευνες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετώπιζε δημογραφικό πρόβλημα ήδη από τη δεκαετία του 1950 και αυτό το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.
Σήμερα, το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος, εστιάζεται κυρίως στην ιδιαίτερα χαμηλή γεννητικότητα και την ταυτόχρονη βελτίωση της θνησιμότητας, που στην Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επίπεδο με την σταθερή επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Η τρίτη παράμετρος που συνθέτει το μείζον δημογραφικό της πατρίδας μας σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών. Οι συνέπειες που προκύπτουν για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πληθυσμό είναι, ότι δεν εξασφαλίζεται η ανανέωση των γενεών. Με άλλα λόγια, η Ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από δημογραφική γήρανση, με αποτέλεσμα η δημογραφική εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας να εξαρτάται σταδιακά όλο και περισσότερο αποκλειστικά από την μετανάστευση, είτε εσωτερική είτε εξωτερική.
Τελευταία κυκλοφόρησε η Έκθεση Πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτυπώνει τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη γύρω από τα θέματα των δημογραφικών φαινομένων. Σε αυτή την Έκθεση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση της δημογραφικής εξέλιξης με την οικονομική κρίση. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι οι δημογραφικοί δείκτες αποτελούν σημείο αναφοράς σε διάφορους κρίσιμους τομείς του κράτους, όπως την εκπαίδευση, την εργασία και την πρόνοια, αφού τους επηρεάζουν άμεσα. Στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την στήριξη της μητρότητας και του θεσμού της οικογένειας. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, θα χρειαστεί να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα στις νέες όπως και στις μονογονεϊκές οικογένειες, ώστε να φέρουν στον κόσμο παιδιά και να αντιστραφεί ο δημογραφικός κατήφορος, που κινδυνεύει να αλλοιώσει την σύνθεση του κοινωνικού ιστού στην πατρίδα μας.»