Με ακόμα μία ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Κατερίνα Πιπιλή φέρνει ξανά στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια και αφορά σχεδόν όλη την έκταση της Αττικής Περιφέρειας. Το θέμα των ρεμάτων αμελείται συστηματικά και μόνο όταν τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την αμέλεια εμφανίζονται δίνονται προσωρινές και πρόχειρες λύσεις.
Είναι επιτακτική η ανάγκη μόνιμης επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος με έναν σωστό σχεδιασμό και φυσικά την συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στο μέλλον.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κοιν. Κωνσταντίνο Καράμπελα
Πρόεδρο,
Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ένα θέμα που αφορά την Περιφέρεια Αττικής στο σύνολό της και παραμένει χρόνια στη λίστα αναμονής ζητημάτων προς επίλυση είναι τα ρέματα. Σε όλη την Αττική, υπάρχουν ρέματα, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι καλυμμένο με μπάζα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Χαρακτηριστικά αναφέρω το γνωστό ρέμα του Κηφισού, το οποίο διασχίζει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Αττικής Περιφέρειας, το ρέμα Αγίας Παρασκευής και Καμάρας των Μεγάρων καθώς κι αυτό της Εσχατιάς, που διασχίζει δυτικούς δήμους, όπως Ζεφύρι και Καματερό.
Εκτός από το μείζονος σημασίας πρόβλημα που δημιουργείται από την κάλυψη των ρεμάτων που είναι οι πλημμύρες, τίθεται και περιβαλλοντικό ζήτημα, αφού τα ρέματα αποτελούν μια ιδιαιτέρως σημαντική κληρονομιά του οικοσυστήματος της Αττικής. Είναι γνωστό ότι οι οριογραμμές των ρεμάτων δεν έχουν διασαφηνιστεί από τους εκάστοτε Δήμους, γεγονός το οποίο προκαλεί τη σύγχυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Κάθε χρόνο ενόψει των βροχερών μηνών, το θέμα έρχεται στην επιφάνεια, χωρίς ποτέ να έχει δοθεί μία ξεκάθαρη και μόνιμη λύση. Φυσικά έχουν κατά καιρούς υπάρξει λύσεις προσωρινές για την αποφυγή ολικών καταστροφών από πλημμύρες. Απαιτείται όμως μία λύση δραστική και κυρίως μόνιμη. Λύσεις έσχατης ανάγκης που πολλές φορές δίδονται εκ των υστέρων δεν δύναται να συνεχιστούν.
Ερωτήσεις προς τον κο Περιφερειάρχη:
• Η Περιφέρεια δύναται να προχωρήσει σε συνεργασία με τους εκάστοτε Δήμους προκειμένου να γίνουν σαφή τα ιδιοκτησιακά όρια, κάτι το οποίο αφορά τον Δήμο των Μεγάρων με αρκετά προβληματικά ρέματα;
• Έχουν συσταθεί περιβαλλοντικές επιτροπές για τον έλεγχο των ρεμάτων;
Ποιες οι μέχρι τώρα δράσεις του ΥΠΕΚΑ;
• Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες ανάπλασης των ρεμάτων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος;
Με τιμή,
Κατερίνα Πιπιλή
Περιφερειακή Σύμβουλος