ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ.
ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ) ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΑ.
Κρίση οικονομική μπορεί να έχουμε αλλά τα έθιμα μας καλά κρατούν. Και πρέπει να κρατήσουν καλά και γερά γιατί αυτή είναι η πιο δυνατή απάντηση στους διεθνιστές και στους μηδενιστές του οτιδήποτε θυμίζει τις ρίζες μας και εξυψώνει το τοπικό και εθνικό μας φρόνημα.
Ο χορός της Τράτας είναι το κορυφαίο έθιμο των Μεγάρων διατηρημένο ανά τους αιώνες. Σαν Μεγαρίτες είμαστε υπερήφανοι που κάθε χρόνο καμαρώνουμε την εκλεκτή νεολαία στην πλατεία του Αϊ Γιάννη του Χορευταρά να χορεύει τον εντυπωσιακό χορό που πιθανολογείται ότι έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, με τις πανέμορφες παραδοσιακές ενδυμασίες.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ
Σύμφωνα με την Μεγαρίτικη παράδοση ο χορός της Τράτας ανανεώθηκε και καθιερώθηκε επί Τουρκοκρατίας.
Τότε οι Μεγαρίτες, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα θρησκευτικά τους ήθη, θέλησαν να έχουν δικό τους τόπο λατρείας.
Ζήτησαν λοιπόν από τον Τούρκο διοικητή να τους επιτρέψει να κτίσουν μία εκκλησία στο χώρο που σήμερα είναι το εκκλησάκι του Άη-Γιάννη.
Ο Τούρκος διοικητής τους έδωσε την άδεια, με την προϋπόθεση να την τελειώσουν αυθημερόν.
Τότε, οι Μεγαρίτες, μεταφέροντας τα υλικά χέρι με χέρι και εκτελώντας τη μία εργασία μετά την άλλη, με μόνο όπλο την πίστη τους και την ισχυρή θέληση τους, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της εκκλησίας μέσα σε μία ημέρα από ανατολής μέχρι τη δύση ήλιου. Για να γιορτάσουν το γεγονός, οι κοπέλες έστησαν το χορό και πιάνοντας τα χέρια χιαστί, όπως στο χορό της Τράτας χόρεψαν όπως λέγεται στο χορό αυτό, που καθιερώθηκε να χορεύεται την Τρίτη του Πάσχα.