Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΑΚΟΥΓΙΟΥ ΑΚΟΥΣ;

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΤΕΡΕ
Μεγάλη η καταστροφή στην Ιαπωνία. Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια των χιλιάδων αθώων ψυχών. Ας ελπίσουμε, ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο χαμηλός. Δυστυχώς όμως το μέγεθος του σεισμού των 9 ρίχτερ αλλά και το φονικό τσουνάμι των 10 μέτρων που χτύπησε τις ανατολικές ακτές της χώρας, δεν είχε ως μοναδική συνέπεια την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και υλικών καταστροφών. Τα συμβάντα που ακολούθησαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενδέχεται να έχουν τραγικές συνέπειες στους ανθρώπους και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής στη νοτιοανατολική Ασία.
Ως μετεωρολόγος, οφείλω να τονίσω, ότι...

μία ενδεχόμενη διαρροή ραδιενεργών σωματιδίων σε μεγάλα ύψη της ατμόσφαιρας, ενέχει πολλούς κινδύνους διασποράς της ραδιενέργειας σε σημεία που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία. Καμία βεβαίως ανησυχία δεν πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα, που λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης αλλά και λόγω της κίνησης των αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα, δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Όμως, όπως μεταδίδουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ιαπωνίας ανεβαίνουν απειλητικά, οφείλουμε να προβληματιστούμε για την κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται κοντά μας. Η Ελλάδα περικλείεται από πυρηνικά εργοστάσια πεπαλαιωμένης τεχνολογίας – 25 και 30 ετών – που βρίσκονται στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβενία. Από ανατολικά η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή δύο εργοστασίων – ένα στη Σινώπη και ένα στο Ακουγιού, που είναι δίπλα στο ρήγμα της Ανατολίας. Η χώρα μας - σε περίπτωση ενός εφιαλτικού πυρηνικού ατυχήματος – βρίσκεται από μετεωρολογικής άποψης στο κέντρο των επιπτώσεων, αφού η μεταφορά ραδιενέργειας λόγω των ανέμων θα την πλήξει πρώτη. Πρέπει κατά συνέπεια να θέσουμε άμεσα το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Τουρκία. Οφείλω να θέσω τα εξής ερωτήματα στη Κυβέρνηση: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών από πυρηνικό ατύχημα σε γειτονικό κράτος; Πότε τέθηκε για τελευταία φορά το θέμα των δύο σχεδιαζόμενων πυρηνικών εργοστασίων της Τουρκίας από Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών; Ποια είναι η θέση του κυρίου Νταβούτογλου στο γεγονός, ότι η χώρα του επιμένει στην κατασκευή των εργοστασίων, ενώ δεν συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας και παρόλα αυτά θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Καθώς ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, οφείλουμε να πάρουμε ως αφορμή το τραγικό συμβάν στην Ιαπωνία και να ασκήσουμε τις απαραίτητες πιέσεις, ώστε η Ελλάδα να γίνει και να παραμείνει ασφαλής.
Νίκος Καντερές
Μετεωρολόγος - Βουλευτής Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής