Από: falder.saulder@gmail.com
Ο σεισμός στην Ιαπωνία είναι μια ευκαιρία για ευρύτερη μελέτη του φαινομένου "σεισμός". Στο κοντινό παρελθόν σημειώθηκαν δυο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο λίγο έξω από την πόλη μας. Ασθενείς μεν, αντιληπτές δε.
- Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 σημειώθηκε δόνηση 4,4 ρίχτερ με επίκεντρο τα Βίλια.
(http://www.express.gr/news/ellada/206532oz_20090902206532.php3)
Μια σεισμική δόνηση που έγινε αρκετά αισθητή από τα Μέγαρα ως και την Αθήνα.
- Στις 11 Μαρτίου 2010 το συγκεκριμένο σημείο δίνει σεισμό έντασης 3,5 ρίχτερ με εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα, όσο βάθος είχε και το Σεπτέμβρη του '09. (http://magoulaonline.gr/2010/03/6947)
Ως γνωστόν, η Αττική δεν θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής νομός στο σύνολό του. Μήπως όμως αγνοούσαμε ένα ρήγμα που υπάρχει μια ανάσα από την πόλη μας και είναι ενεργό? Μέχρι τώρα αισθητούς σεισμούς στην Αττική έδινε μόνο η Πάρνηθα αν δεν κάνω λάθος. Αν ο σεισμός των 4,4 ρίχτερ με επίκεντρο τα Βίλια, ήταν 1-1,5 μονάδα μεγαλύτερος, ποιός εγγυάται ότι θα μιλούσαμε απλά για ένα αισθητό σεισμό κι όχι για ένα φονικό σεισμό? Δυστυχώς και οι δυο σεισμοί έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος κι αυτό δεν είναι καλό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε ένα φαινόμενο της φύσης που χτυπάει δίχως προειδοποίηση, είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Δεν είναι τόσο φοβερό να ενισχυθεί με τοιχοποιίες μια πιλοτή που "σηκώνει" 2 και 3 ορόφους.
Θα μιλήσω και για μια προσωπική περίπτωση. Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε να οικοδομήσουμε. Ο μηχανικός τότε επέμενε ότι δεν χρειάζεται πολύ βαθύ σκάψιμο γιατί όπως είχε πει χαριτολογώντας "εδώ δεν κάνει σεισμούς". Εμείς ωστόσο επιμείναμε στο να σκάψει κι άλλο κάτω. Αν όμως ήταν κάποιος άλλος, μπορεί να συμφωνούσε με το μηχανικό (ίσως γιατί όσο λιγότερο σκάψιμο τόσο μικρότερο κόστος;) και σήμερα να είχε φτιάξει ένα σπίτι "στον αέρα" διότι "εδώ δεν κάνει σεισμούς". Κάποιες φορές λοιπόν πρέπει να αψηφούμε τις προτροπές του μηχανικού (σε περιπτώσεις που "λιγοστεύει" τα απαραίτητα) και κάποιες άλλες, όταν μας λέει ότι ναι μεν θα κοστίσει παραπάνω αλλά θα είναι γερό, πρέπει να τον ακούμε. Ας μην ξεχνάμε τι κτίρια έπεσαν στο σεισμό στην Πάρνηθα το '99. Όλα όσα έπεσαν, είχαν ελλείψεις στα υποστυλώματα και στους δοκούς σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η άδεια. Αυθαιρεσίες και "τσιγκουνιές" ήταν οι αιτίες που σκοτώθηκαν 150 άτομα. Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά εδώ
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=416193&publDate=1/9/2000
Είναι πράγματα που μας φέρνουν δυσάρεστες αναμνήσεις, που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να είμαστε γνώστες πριν μας χτυπήσει την πόρτα.