Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΝΤΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011. Ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι: «Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καλείται να κυρώσει η Βουλή στη νεότερη ελληνική ιστορία, ο οποίος καταρτίστηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από μία ασύλληπτη καταιγίδα εξελίξεων τους περασμένους μήνες. Τα όσα ζήσαμε – πολιτικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά – από τη στιγμή που η χώρα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή του μνημονίου, αναμφίβολα θα στιγματίσουν το μέλλον της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων για τουλάχιστον μία γενιά. Θεωρώ, ότι ο ελληνικός λαός αυτές τις δύσκολες ώρες ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Το βασικότερο ερώτημα είναι: Πώς πρέπει να πορευτούμε από εδώ και πέρα, ώστε να απεγκλωβιστούμε το γρηγορότερο δυνατόν από αυτόν τον οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη που ζούμε σαν χώρα και σαν λαός;
Εμείς στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πάρα πολλούς μήνες λέμε, ότι...
χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Καταθέσαμε προτάσεις και σχέδιο, το οποίο μαζί με τις σκληρές αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προβλέπει αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ανάσα και προοπτική σε ολόκληρη τη χώρα. Με τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την αποτελεσματική μείωση της σπατάλης του ελληνικού κράτους και την ουσιαστική αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και μείωση του δημόσιου χρέους.
Εξετάζοντας τις θέσεις και τις πράξεις της Κυβέρνησης το περασμένο έτος, βλέπουμε ότι δεν κατάφερε να πιάσει ούτε ένα στόχο. Δεσμεύτηκε για αύξηση των εσόδων κατά 13,3% που μετά βίας τελικά ξεπέρασε το 5%. Αν δεν είχε δρομολογήσει και την περαίωση, δυστυχώς ούτε αυτό δεν θα έπιανε. Δεσμεύτηκε στη είσπραξη διαφυγόντων φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Άνθρακας και εδώ ο θησαυρός. Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη βρίσκονται ολόκληρο το χρόνο στην κατάψυξη. Εδώ και δεκατέσσερις μήνες η χώρα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει, το 2009 ήμασταν 5οι στην απορρόφηση των κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2010 κατρακυλήσαμε στην 23η θέση. Το συμπέρασμα τελικά είναι, ότι η μείωση του ελλείμματος βασίστηκε αποκλειστικά στην περικοπή μισθών και συντάξεων, στη μείωση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και στη μείωση κρίσιμων δαπανών στη παιδεία, στην υγεία και στην άμυνα. Στραγγαλίστηκε η οικονομία και η αγορά για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ για το έτος 2010 τη λογιστική μείωση του ελλείμματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Επανειλημμένως έχουμε τονίσει, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εισπρακτικά μέτρα και δεν δίνει καμία δυνατότητα δημιουργίας νέων οικονομικών πόρων. Δεν αφήνει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις τα απαραίτητα περιθώρια να ξαναδημιουργήσουν την αναγκαία επάρκεια πόρων για να συνεχίσουν την ύπαρξη τους, με επακόλουθο να βλέπουμε μία παγωμένη αγορά, παντού λουκέτα και απολύσεις.

Ζήτησα από Υπουργό των Οικονομικών να σχολιάσει τη προεκλογική του δήλωση, ότι «ποτέ καμία οικονομία δεν έχει βγει από την ύφεση παγώνοντας μισθούς και αυξάνοντας φόρους». Εμείς συμφωνούμε με αυτή τη διαπίστωση. Η Κυβέρνηση όμως, μέσα στους τελευταίους μήνες, έχει μειώσει τις μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές κατά 17% στο δημόσιο και κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας. Έχει αυξήσει τρεις φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και δύο φορές το Φ.Π.Α.
Αυτή η πολιτική βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ. Πριν από ένα μήνα η Κυβέρνηση δήλωνε κατηγορηματικά, ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο μνημόνιο, δηλαδή τα 9,1 δις για το έτος 2011, είναι αρκετά. Τελικά στον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ διαβάζουμε, ότι απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 14,3 δις και όχι 9 δις.
Πολύ φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι πίσω από όλους αυτούς τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές. Το ποσοστό ανεργίας δυστυχώς ήδη έχει εκτιναχθεί πάνω από το 12% και μέσα στο 2011 προβλέπεται να ξεπεράσει το 16%. Οι αριθμοί ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποτυπώσουν το ανθρώπινο δράμα, που ζουν εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες, που αυτές τις γιορτές όχι μόνο δεν μπορούν να αγοράσουν δώρα στους αγαπημένους τους, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν για τα βασικά είδη. Αυτή είναι η Ελλάδα το 2010. Η χώρα, όπου τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες ζει στην εξαθλίωση, κάτω από κάθε όριο φτώχιας. Είναι ντροπή, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογιών, που είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω σφαλμάτων επιτρέψαμε να φτάσει η Ελλάδα ως εδώ. Δεν το λέω αυτό, για να αναδείξω ευθύνες του ενός ή του άλλου πολιτικού χώρου, ούτε πρόκειται για κάποιο τέχνασμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Αυτό το τραίνο το χάσαμε προ πολλού και θα περάσουν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί μία υποτυπώδης σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς. Στόχος μας πρέπει να είναι η διάσωση της Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός όμως δεν μας οδηγεί εκεί, αφού προβλέπει αύξηση του χρέους της χώρας τα επόμενα δύο έτη κατά 65 δις ευρώ ή 30% του Α.Ε.Π. χωρίς καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακά μέτρα. Ζήτησε η Κυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα συναίνεση. Δώσαμε ξεκάθαρη απάντηση: Με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση όλους τους περασμένους μήνες και συνεχίζει να ακολουθεί, η συναίνεση είναι συνενοχή. Και εμείς συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα δεν θα γίνουμε. Δεν επιτρέπετε να επιβεβαιώσουμε τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους για την Ελλάδα, περιγράφουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας με τον τίτλο “Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε”. Εμείς καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, διότι στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται ο ασθενής και όχι η επιτυχία της επέμβασης.»