Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ…

Γράφει ο Κλεάνθης Βαρελάς, καθηγητής φυσικής αγωγής

Οι δημοτικοί χώροι άθλησης τα τελευταία χρόνια έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους από την σημερινή διοίκηση του δήμου. Κάνοντας μία απλή επίσκεψη στους χώρους του σταδίου αντιλαμβάνεται ο καθένας πόση προτεραιότητα δίνουν οι αρμόδιοι στον τομέα του αθλητισμού και κατά συνέπεια στην νεολαία που ως επι το πλείστον ασχολείται με τα διάφορα αθλήματα, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Η καθημερινή μου ενασχόληση με τον αθλητισμό καθώς και η προϋπηρεσία μου ως ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ (Δ.Ο.Α.Α.Μ) και αργότερα ως πρόεδρος δημοτικών χώρων άθλησης μού επιτρέπουν να έχω έναν λόγο παραπάνω αλλά και διαφορετική οπτική γωνία στις ντροπιαστικές εικόνες που δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να κρύψει. Βέβαια δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να διακρίνεις την κατάντια που έχει προκύψει από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των αρμοδίων.

Η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη συντήρηση των δημοτικών χώρων άθλησης έχει βαρύτατες συνέπειες στους αθλητές κάθε ηλικίας και κάθε σκοπού. Οι δε επαγγελματίες δεν τολμούν να περάσουν ούτε έξω από το στάδιο αφού οι συνθήκες είναι απαγορευτικές και άκρως επικίνδυνες για την καριέρα τους! Πέρα από αυτό καμία επέκταση δεν έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια εκτός από κάτι μακέτες που παρουσιάστηκαν στον τύπο προ καιρού. Τα μάτια και ο φακός καταγράφουν την πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Η πόλη μας θα μπορούσε λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ιστορίας της αλλά και πολλών άλλων πλεονεκτημάτων να φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα πανελλήνιας εμβέλειας όπως στο παρελθόν (περιφερειακά τουρνουά καλαθοσφαίρισης, διεθνείς αγώνες αλεξιπτωτισμού κ.α.). Όμως η υπάρχουσα κατάσταση λειτουργεί εντελώς αντίθετα την στιγμή που θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την προβολή και την εισροή αθλητών και επισκεπτών. Οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αποτυπώνουν στους ξένους την χείριστη εικόνα. Τρανταχτό παράδειγμα η προ 3 μηνών ημερίδα ΤΑΕ KWO DO όπου συνδιοργανώθηκε από αθλητικά σωματεία της πόλης και του ΔΟΑΑΜ και συμμετείχαν πάνω από 300 αθλητές. Υποδεχτήκαμε συνολικά πάνω από 1000 άτομα στον αφημένο στην τύχη του χώρο του κλειστού γυμναστηρίου. Οι χώροι φιλοξενίας αθλητών και παραγόντων ήταν άθλιοι, κάτι που μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα σε ανθρώπους που έχουν σχέση με το εν λόγο άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα.
Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα αγωνιστική περίοδος για την καλαθοσφαίριση. Το κλειστό συνεχίζει να μην τηρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές όπως όσο αφορά τις διαγραμμίσεις. Οι μπασκέτες είναι σπασμένες ενώ ο ψηφιακός πίνακας είναι διαλυμένος. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια και τα χόρτα συνθέτουν μια "ζούγκλα". Θα γίνουμε για άλλη μια φορά περίγελος και τροφοδότες αρνητικών σχολίων;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα δημοτικά γήπεδα στις γειτονιές της πόλης. Στο Μελί, στην Εξω Βρύση, στα Πευκάκια, στον Προφήτη Ηλία, στις εργατικές κατοικίες, η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ντροπιάζει κάθε δημότη. Καμία συντήρηση δεν έχει γίνει σε αυτούς τους χώρους όπου κάποιοι νέοι σωστά επιλέγουν να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε μία εποχή που το διαδίκτυο και ο καναπές ανταγωνίζονται το "νους υγιής εν σώματι υγιές". Η πολιτεία οφείλει να δίνει κίνητρα στους νέους να ασχολούνται με την άθληση αλλά και με την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Όμως με αυτές τις εικόνες δίνει αντι-κίνητρα και οδηγεί αρκετούς από αυτούς έμμεσα στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Σε όλο τον σύγχρονο κόσμο οι άνθρωποι αφεριώνουν μέρος της καθημερινότητας τους για να κάνουν την ζωή τους καλύτερη. Η σωστή σωματική υγεία που καθιερώθηκε από τους αρχαίους Έλληνες δεν βρίσκει έδαφος για να καλλιεργηθεί. Είναι κρίμα και ντροπή ειδικά για τα Μέγαρα που έχουν γραμμένες με χρυσά γράμματα σελίδες στην ιστορία του αθλητισμού.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός των πρόσφατων συγχωνεύσεων αθλητικών σωματείων (καλαθοσφαίρισης και ποδόσφαιρου) που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αθλητικών υποδομών.
Αντί οι ομάδες να αυξάνονται ώστε οι νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα να βρίσκουν στέγη, αυτές μειώνονται συνεχώς χωρίς να υπάρχει προοπτική αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί. Αποκορύφωμα όλων είναι η φιλοξενία ομάδων σε γειτονικά γήπεδα προκειμένου να δώσουν την αναμέτρηση ως... γηπεδούχοι, αφού τα δικά τους γήπεδα απορρίπτονται λόγω έλλειψης βασικών προδιαγραφών ή λόγω εγκατάλειψης. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η λύση και βγαίνουμε ασπροπρόσωποι!

Η απόλυτη δυσφήμιση για τον αθλητισμό της πόλης είναι το μικρό χωμάτινο γήπεδο πίσω από το κλειστό γυμναστήριο. Η αλήθεια είναι ότι εκεί υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις αλλά αυτό που έχει προαναγγελθεί δεν έχει έως σήμερα υλοποιηθεί. Η τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς (κάτι που σημαίνει ελαχιστοποίηση τραυματισμών και σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης) αποτελεί την μοναδική σωτήρια λύση ώστε να δοθεί ένα τέλος στην εσωτερική μετανάστευση των τοπικών ομάδων. Ασκήθηκαν αλεπάλληλες πιέσεις να ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο αλλά οι εικόνες μαρτυρούν την τωρινή κατάσταση. Οι χωματουργικές εργασίες είναι ημιτελείς, χλοοτάπητας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και ο φωτισμός είναι ο ίδιος και ανεπαρκής.

Μέσα σ' όλη αυτή την κατάσταση ο δήμος χρησιμοποιεί................ χρήματα του μεγαρικού λαού για να πληρώνει την προετοιμασία και τις προπονήσεις των σωματείων σε ιδιωτικούς χώρους. Χρήματα που θα μπορούσαν να πήγαιναν οπούδηποτε αλλού, ακόμα και για την συντήρηση αντίστοιχων δημοτικών χώρων με μικρότερο κόστος και χωρίς παρακάμψεις.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση.
- Να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν τα έργα απέναντι από το στάδιο. Οι μακέτες πρέπει να λάβουν την πραγματική τους διάσταση άμεσα, να διαμορφωθεί ο χώρος όπως προβλέπεται και να παραδοθεί στους δημότες προς χρήση.
- Τα μικρά γειτονικά γηπεδάκια καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου πρέπει να αναπλαστούν ώστε οι νέοι να βρίσκουν ασφαλείς και λειτουργικούς χώρους να αθλούνται. Είναι ιδανικό, εφόσον είναι εφικτό, να αναζητηθούν χώροι άθλησης σε νέες γειτονιές αφού τα Μέγαρα έχουν επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις με το νέο ΓΠΣ.
- Η πόλη αξίζει ένα κολυμβητήριο. Η αρχή έγινε πριν χρόνια αλλά τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν και αποδεσμεύτηκαν. Χάσαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα από τα καλύτερα σύγχρονα κολυμβητήρια και να κάνουμε τα Μέγαρα πανελλήνιο ή ακόμα και διαβαλκανικό επίκεντρο της κολύμβησης. Φανταστείτε την εισροή επισκεπτών και ξένου χρήματος στην αγορά και πάνω απ'όλα την φήμη που θα αποκτούσαμε όντες οικοδεσπότες διοργανώσεων που έχουν αποδείξει ότι τραβούν τα βλέμματα εκκατομυρίων ανθρώπων με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε πίσω τα χρήματα αυτά για να κατασκευαστεί το μεγάλο έργο που λέγεται ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ. Θα είναι το αθλητικό έργο των έργων!
- Η διοίκηση του κ. Σύρκου κατάφερε με κόπο και πολυετή αγώνα να έρθουν στην ιδιοκτησία του δήμου Μεγαρέων οι εγκαταστάσεις της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ στην διασταύρωση παλιάς εθνικής Αθηνών - Κορίνθου με τον δρόμο του Περάματος. Αυτή την στιγμή οι χώροι παραμένουν αναξιοποίητοι. Καμία παρέμβαση δεν έγινε από την διοίκηση Στρατιώτη εκτός από την στάθμευση δημοτικών αποριμματοφόρων. Είναι κρίμα να υπάρχει αυτός ο θησαυρός έκτασης σε ένα τόσο ιδανικό μέρος που από το νέο έτος θα είναι το γεωγραφικό κέντρο του Καλλικρατικού δήμου Μεγάρων και Νέας Περάμου και να μην τον εκμεταλευτούμε. Το σημείο είναι κατάλληλο από κάθε άποψη για να δημιουργηθεί ένας χώρος αθλητικών, πολιτιστικών ή άλλων χρήσεων που απουσιάζει από την περιοχή.
Οφείλουμε να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση ώστε να κερδίσει ο δήμος την χαμένη του αξιοπιστία και φυσικά να προσεγγίσουμε και να επαναφέρουμε την νεολαία στον αθλητισμό και στον φυσικό τρόπο ζωής. Μετά από την πολυετή εγκατάλειψη και αδιαφορία χρειάζεται υπερπροσπάθεια αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Τα Μέγαρα ανέδειξαν στην αρχαιότητα πολλούς Ολυμπιονίκες (Όρσιππος, Κρατίνος, Μένος, Ηρόδωρος, Κομαίος). Στην είσοδο του σταδίου υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε το 2006 με πρωτοβουλία της επιτροπής δημοτικών χώρων άθλησης της οποίας ήμουν πρόεδρος, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους επιφανείς αυτούς Μεγαρείς. Σήμερα τα κόκκαλά τους θα τρίζουν με τα όσα επικρατούν.