Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Στήριξη στους αγρότες και τον αμπελοοινικό κλάδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΤΕΡΕ
Στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) – τον ανώτατο φορέα συλλογικής εκπροσώπησης των συνεταιρισμένων Ελλήνων αμπελουργών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου, παραβρέθηκε ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κύριος Νίκος Καντερές.
O κύριος Καντερές, λαμβάνοντας το λόγο στη συνέλευση, υπογράμμισε ότι:
«Οι Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές αποτελούν έναν από τους βασικότερους αγροτικούς κλάδους της χώρας μας. Δυστυχώς, οι παρούσες συνθήκες της αγοράς, με την ύφεση της οικονομίας και την ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης. Παράλληλα υπάρχει αδυναμία πολλών οινοποιητικών συνεταιρισμών να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν πέρυσι, γεγονός που οδηγεί ολόκληρη την κατάσταση σε αδιέξοδο.
Στον αμπελοοινικό κλάδο χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις με υπευθυνότητα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Η Κυβέρνηση δυστυχώς επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία και δεν απάντησε στο μνημόνιο που έστειλε εδώ και 8 μήνες η ΚΕΟΣΟΕ. Εμείς, από πλευράς μας, προτείνουμε στην Κυβέρνηση – μεταξύ άλλων – να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών από τα περσινά δάνεια και σε ταυτόχρονη εκταμίευση των ποσών ανακατανομής της άτοκης χρηματοδότησης.
Επίσης προτείνουμε να υπάρξει επικαιροποίηση του αμπελουργικού μητρώου, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η νομιμότητα των ποικιλιών οίνου, και παράλληλα να γίνει ταυτοποίηση του αμπελουργικού μητρώου με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, ώστε να προσδιοριστούν ποσοτικά και ποιοτικά οι αμπελοκαλλιεργούμενες εκτάσεις.
Είναι σοβαρός ο κίνδυνος που διατρέχει ο αμπελοοινικός κλάδος. Πρόκειται για έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της εθνικής αγροτικής οικονομίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την κατάρρευση του. Ας φροντίσει η Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση.»