Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΤΕΡΕ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε συνεδρίαση του Β’ Θερινού Τμήματος της Βουλής μίλησε   ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Καντερές όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και  εντάσσεται στη ρύθμιση των θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο κ. Καντερές υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αποτελεί τη συνέχεια του Μεταρρυθμιστικού έργου που υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Παιδείας και πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη λειτουργία  των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ρυθμίζει την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση ή μετονομασία των εργαστηρίων που ανήκουν σε Τμήμα Τεχνολογικού Ιδρύματος.
Καθορίζονται οι σκοποί των εργαστηρίων των ΤΕΙ, με βασικότερο αυτό της ερευνητικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ομάδων ερευνητών, προκειμένου τα Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας να διασφαλίσουν την έρευνα, τόσο δε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι σημαντικό σημείο της πρότασης νόμου αποτελεί ο καθορισμός των γνωστικών αντικειμένων των μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού από την εκάστοτε Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του οικείου Τμήματος, καθώς και τα δικαιώματα τους στην περίπτωση που αυτοί αποχωρούν και συνταξιοδοτούνται.
Το σχέδιο νόμου κάνει αναφορά στο διορισμό, κατόπιν εκλογής ή εξέλιξης, των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και στα νομικά κωλύματα που συντρέχουν από την κείμενη νομοθεσία, ενώ γίνεται ορισμός για το παράρτημα κάποιου ΤΕΙ, με συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του ΤΕΙ (30λχμ.), με ανώτερη λειτουργία δύο Σχολών ή σε άλλη περίπτωση, τεσσάρων ανεξάρτητων τμημάτων.
Ο Βουλευτής-μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι το διεθνοποιημένο ακαδημαϊκό περιβάλλον απαιτεί συνεχείς αλλαγές και αναπροσαρμογή των προγραμμάτων των Σχολών στις ανάγκες της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες οι συγχωνεύσεις ή οι μετονομασίες των Τμημάτων των ΤΕΙ, όπου αυτές απαιτούνται προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και βιώσιμα.
Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης κάνει αναφορά και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων, τόσο των νεοϊδρυομένων Τμημάτων ΤΕΙ, όσο και των πτυχιούχων των ήδη υφιστάμενων Τμημάτων, ενώ καθίσταται δυνατή η συνεργασία μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που έχουν έδρα στην ίδια περιφέρεια, με την  από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων ή άλλου είδους ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων.
ΕΚ  ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ