Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Νέο κύμα απολύσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αττικής Ντίνου Βρεττού προς τον Υπουργό Απασχόλησης
Θέμα : « Προετοιμάζεται νέο κύμα απολύσεων »
Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ που είδε το φώς της δημοσιότητας*, αποκάλυψε ότι σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας δύο στους τρείς επιχειρηματίες εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης του προσωπικού που διαθέτουν.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.547 επιχειρήσεων κάνει λόγο για νέο κύμα απολύσεων έως τον Ιούνιο. Οι κλάδοι που αναμένεται κύρια να πληγούν αφορούν τις βιομηχανίες επίπλου και άλλων ειδών από ξύλο, των παραγώγων πετρελαίου, μεταλλικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, οπτικοακουστικών ειδών κ.λ.π. Εκτός από τις απολύσεις πυκνώνουν και οι «ρυθμίσεις» τριήμερης ή τετραήμερης απασχόλησης καθώς και οι υποχρεωτικές αργίες.
Οι πρώτοι αφανείς τριγμοί στην αγορά εργασίας φάνηκαν επίσημα από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2008 που έκαναν λόγο τον Οκτώβριο για μείωση κατά 10% στις αναγγελίες προσλήψεων και για την καθαρή απώλεια 37.700 θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά η ΓΣΕΕ μιλά εδώ και καιρό για ένα κύμα 100.000 ανέργων που βρίσκεται προ των πυλών, και σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που παρακολουθούν τις ατομικές τους εταιρείες να ασφυκτιούν.
Επειδή στόχος της Κυβέρνησης σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να είναι η λογιστική ωραιοποίηση καταστάσεων αλλά η πραγματική καταγραφή της ανεργίας και ο σχεδιασμός αποτελεσματικής καταπολέμησής της,
Ερωτάται η κ. Υπουργός,
1) Ποιες οι προβλέψεις του Υπουργείου για επικείμενες απολύσεις το επόμενο εξάμηνο στη χώρα μας ;
2) Ποιο το ποσοστό των προσωρινών θέσεων απασχόλησης ή κατάρτισης που δημιουργεί ο ΟΑΕΔ, με κοινοτικά κονδύλια ;
3) Ποιο το ποσοστό των εργαζομένων με τριήμερη ή τετραήμερη απασχόληση;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ντίνος Βρεττός