Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΓΓΑ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΤΙΝΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
(α) ΠΕΧΩΔΕ
(β) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την επιβίωση του λύγγα

Λίγες δεκάδες ζευγάρια λύγγες υπήρχαν και στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60. Ήταν το τρίτο μεγάλο σαρκοφάγο των δασών της χώρας, μετά το λύκο και την αρκούδα. Από το '70 μέχρι σήμερα υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες για την παρουσία του στην Πίνδο, στο Δέλτα του Νέστου, στην περιοχή της Φλώρινας, και λίγο νοτιότερα. Όμως, τα ίχνη του δεν έχουν επιβεβαιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Στην Ισπανία, που αντιμετώπιζαν ένα παρόμοιο πρόβλημα, διέσωσαν το ζώο με σοβαρές επιστημονικές παρατηρήσεις και μελέτες και με τη δημιουργία, το 2000, μιας προστατευόμενης περιοχής στην Ανδαλουσία.
Ένα, παρόμοιο με της Ισπανίας, πρόγραμμα δράσης θα βοηθούσε στη μερική αναβίωση του λύγγα στο ελληνικό έδαφος. Μια τέτοια υποχρέωση απορρέει και από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Σε κάθε περίπτωση, με την επικαιροποίηση του «κόκκινου βιβλίου», ο λύγγας θα πρέπει να ενταχθεί στην κατηγορία των «κρισίμως κινδυνευόντων ζώων». Όμως, θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο επανεισαγωγής του στα ελληνικά δάση και τα σχετικά με αυτήν προβλήματα. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένας βαθμός κοινωνικής αποδοχής, αφού στις περιοχές του πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι των λαγών, που είναι το κύριο θήραμά του.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Θα ενταχθεί ο λύγγας στην κατηγορία των “κρισίμως κινδυνευόντων ζώων”;
2. Θα σχεδιαστούν συγκεκριμένες ενέργειες για την έρευνα και προστασία των λίγων αυτών ζώων που μπορεί να έχουν επιβιώσει στην ελληνική ύπαιθρο;

Αχαρνές, 18 ΦΕΒ 2009
Ο Ερωτών Βουλευτής

Ντίνος Βρεττός