Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

Π.Α.Μ.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν νέο διάλογο - απάτη που στήνουν από κοινού οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο όνομα της κρίσης.
Οι εργαζόμενοι έχουν πικρή πείρα από τα αποτελέσματα των διαλόγων που στήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το εισόδημα, τις Συλλογικές συμβάσεις, που τα αποτελέσματά τους ήταν ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων της. Τώρα, βιομήχανοι και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρούν μέσα από αυτόν το διάλογο, τη συναίνεση, τον συμβιβασμό, να μην χάσει η πλουτοκρατία από την κερδοφορία της, μεταφέροντας την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.
Επιχειρούν να ανακόψουν κάθε δυνατότητα να εκφραστεί η αγανάκτηση και η αντίδραση των εργαζομένων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μαζικούς αγώνες καλά προσανατολισμένους, με πλαίσιο που χτυπάει την προσπάθειά τους να αποδεχτεί τα αποτελέσματα της κρίσης τους. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν σύμμαχο την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Άλλωστε η ηγεσία της ΓΣΕΕ το ίδιο έκανε και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται από τα συγχαρητήρια που έδωσε σήμερα η Υπουργός κ. Πετραλιά στη ΓΣΕΕ και από τη δήλωσή της ότι «η υπεύθυνη αυτή στάση της αποτελεί πυξίδα για τη στάση την οποία πρέπει να έχουν τα συνδικάτα».
Η κυβέρνηση της ΝΔ με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, παίρνει μέτρα σε όφελος των βιομηχάνων, παίρνει μέτρα έτσι ώστε η πλουτοκρατία να βγει από αυτή την κρίση, που η ίδια δημιούργησε αλώβητη. Μας λένε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είμαστε στο ίδιο καράβι και ότι η όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα χαθούμε. Χρησιμοποιούν τον κοινωνικό διάλογο και τη συναίνεση για να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα.
Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πετάξουν στα άχρηστα την πολιτική του κεφαλαίου, των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου. Να απομακρυνθούν από τις συμβιβασμένες και ζημιογόνες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
Τα σωματεία χρειάζεται να δυναμώσουν τις προσπάθειες οργάνωσης της εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στις δηλώσεις και το νέο πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Να βρίσκονται κοντά και σε καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους. Να οργανωθεί η πάλη καλύτερα από τα κάτω. Να δυναμώσει η καθημερινή παρέμβαση. Παντού σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, να υπάρχουν τα μάτια και τα αυτιά των συνδικάτων που θα επαγρυπνούν.
Ο κάθε κλάδος, το κάθε συνδικάτο να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και παρέμβασης. Κάθε πρόβλημα, κάθε απόλυση να γίνεται μέλημα όλων των κλάδων, να εκφράζεται έμπρακτα η αλληλεγγύη σε άλλους κλάδους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αποτελεί εμπόδιο γι’ αυτό και πρέπει να παραμεριστεί. Αυτό το συμπέρασμα πρέπει να βγει από τους εργαζόμενους και να ενισχύσουν, να δώσουν δύναμη στο ταξικό κίνημα, στα ταξικά συνδικάτα που απορρίπτουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που απορρίπτουν τις απαράδεκτες λογικές ότι «τώρα έχουμε κρίση και όλοι μαζί θα την ξεπεράσουμε γι’ αυτό οι απαιτήσεις να λογικές και μετρημένες».
Το ΠΑΜΕ συνεχίζοντας την οργάνωση της πάλης κατά των απολύσεων, κατά της προσπάθειας του κεφαλαίου να επιβάλλει την τριήμερη δουλειά, τη μείωση των μισθών, την αφαίρεση δικαιωμάτων οργανώνει σε όλες τις πόλεις συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη 2009, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλα τα σωματεία να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα για:
● Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
● Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στους μεγαλοεπιχειρηματίες
● Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις.
● Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία.
● Πάγωμα χρεών και δανείων για κάθε άνεργο.
● Άμεση μείωση των ωρών εργασίας, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο