Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2020»

«Επιθυμία μας είναι η πόλη μας αλλά κι εμείς οι μαθητές να αποκτήσουμε ένα χώρο που θα λειτουργεί σαν τόπος συνάντησης όχι μόνο των περιβαλλοντικών ομάδων αλλά και όλων των μαθητών και κατοίκων που επιθυμούν να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν τη πόλη μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της… Θέλουμε ένα Κέντρο- κατάλληλα εξοπλισμένο- που θα είναι ανοικτό σε όλους μας…»
Όταν οι πολίτες αφυπνίζονται, ενημερώνονται και αναλαμβάνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες δράσης για τα θέματα που τους απασχολούν, με αρωγούς τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους. Εδώ και χρόνια το παλιό αναψυκτήριο της Ελευσίνας παρέμενε επί της ουσίας ανεκμετάλλευτο, ενώ το αίτημα για ένα διαδραστικό χώρο που θα αποτελούσε τον πυρήνα πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την περιοχή, ήταν πάντα επιτακτικά παρόν.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν δύο χρόνια περίπου… Χρειάστηκε η συνεχής και συνεπής δραστηριοποίηση των κατοίκων και κυρίως των μαθητών, η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, η συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων και ιδιωτών. Τελικά η προσπάθεια έδωσε καρπούς και σήμερα 1/12/2008 εγκαινιάστηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης & Πολιτισμού Ελευσίνας με τη συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE- Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια: ο κόλπος της Ελευσίνας το 2020».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΕ Α.Ε., κ. Αθανάσιος Πέππας, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Γιώργος Αμπατζόγλου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Επίσης παρουσιάστηκαν τόσο η πρόοδος και οι μελλοντικές εξελίξεις του προγράμματος από εκπροσώπους του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, όπως επίσης και οι «Δράσεις των Σχολείων Β’βάθμιας Εκπαίδευσης για μια Βιώσιμη Ελευσίνα…» από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, κα Σπυριδούλα Μαργαρίτη.
Η επόμενη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει τόσο μια σειρά έργων που συμπληρώνουν την αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης όσο και διαβούλευση και συμμετοχή των πολιτών και των φορέων (τοπικών και θεσμικών) με στόχο τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης για την περιβαλλοντική Αναγέννηση του Κόλπου της Ελευσίνας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή τη διαβούλευση σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των μαθητών μέσα από ένα πρότυπο μοντέλο συμμετοχικών διαδικασιών με στόχο να διατυπώσουν οι νέοι πολίτες το πως ονειρεύονται την Ελευσίνα το 2020 και πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρό τους.
Πληροφορίες
Λουκία Καλαϊτζή
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
e.mail: info@medsos.gr
loukia@medsos.gr
press@medsos.gr
τηλ. 210 8228795