Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Αγαπητοί blogger του megarapress,
Επικοινωνώ μαζί σας για να αναρτήσετε την εξής παρατήρηση η οποία έχει να κάνει με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων. Και ως φορολογούμενοι πολίτες απαιτούμε να γνωρίζουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με την τσέπη μας και τα χρήματα του δήμου.
Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο πρόεδρος και το συμβούλιο της βιβλιοθήκης ζήτησαν από όλες τις τοπικές εφημερίδες των Μεγάρων μια προσφορά για ένα βιβλίο το οποίο έχει θέμα την Κρήνη του Θεαγένους. Οι προϋποθέσεις για το χαρτί, το εξώφυλλο κλπ του βιβλίου αναγράφονταν σε χαρτί που μας μοιράστηκε.
Δώσαμε όλοι τις προσφορές (μια εκ των τεσσάρων εφημερίδων έδωσε δύο προσφορές γιατί έχει και εκδόσεις σε άλλο όνομα). Ως εδώ καλά.
Ξαφνικά οι προσφορές ανοίγονται και ενώ οι τρεις εκ των πέντε ήταν καθόλα τυπικές με όλα όσα ζητούσε η δημοτική βιβλιοθήκη, η 3η προσφορά {που ανήκει στην εφημερίδα που έχει και τις εκδόσεις} που φάνηκε και πιο οικονομική και που τελικά εγκρίθηκε {ατύπως σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου} αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σας η τιμή είναι 3,95 ευρώ ανα βιβλίο χωρίς ΦΠΑ. Επειδή το χαρτί για τους χάρτες στις τυποποιημένες διαστάσεις δεν υπάρχει στη διάσταση 1Χ1 σας λέμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το τυπώσουμε ψηφιακά, στα δικά μας εκτυπωτικά μηχανήματα στην διάσταση που επιθυμείτε, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην τιμή που σας δίνουμε». Τι υπονοεί δηλαδή η προσφορά; Σας το τυπώνουμε, σας το δίνουμε και μετά το κοστολογούμε. Πόσο; Άγνωστο αφού δεν αναφέρονται λεπτομέρειες στην συγκεκριμένη προσφορά που να καταστούν σαφή τα όσα χρειάζονται όπως έγινε με τις άλλες εφημερίδες.
Η αμέσως επόμενη χαμηλή προσφορά ανήκει στην εφημερίδα η οποία έχει τις προαναφερόμενες εκδόσεις. Δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος κάνει παράλληλα δύο προσφορές η μία χαμηλότερη από την άλλη προκειμένου να μην χάσει την δουλειά της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Και ως σκεπτόμενοι πολίτες και δημότες των Μεγάρων ερωτούμε:
-Με ποια εχέγγυα η δημοτική βιβλιοθήκη Μεγάρων θα κάνει την συμφωνία;
-Θα υπογραφεί πριν οποιαδήποτε εργασία συμφωνητικό μεταξύ βιβλιοθήκης και εκδόσεων;
-Θα κοπεί τιμολόγιο πριν ξεκινήσει η εργασία για τα βιβλία ώστε η δημοτική βιβλιοθήκη να είναι σίγουρη ότι ο εκδότης δεν θα ζητήσει περισσότερα χρήματα κατά την διάρκεια της βιβλιοδεσίας του βιβλίου, αν προκύψουν περισσότερα έξοδα;
Νικόλαος Ε. Νικόλιζας