Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων - Νέας Περάμου για την αντιπυρική προστασία

Δελτίο Τύπου

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει κι όλοι οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν στις καταστροφές των προηγούμενων χρόνων, είναι ακόμα εδώ.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική είναι τεράστιες και η κυβέρνηση επιχειρεί να υποκαταστήσει σημαντικές υπηρεσίες της  με ΜΚΟ και εθελοντές. Μετατρέπει την Πολιτική Προστασία σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα και «πετάει» μια σειρά υπηρεσίες δασοπροστασίας στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Παράλληλα, φορτώνει τον λαό με πρόσθετους φόρους και τέλη.

Με την πρόσφατη ΚΥΑ η κυβέρνηση μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο δάσος την ευθύνη προστασίας των σπιτιών τους. Τους υποχρεώνει να εκδώσουν με δικά τους έξοδα «Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, δημιουργία ζωνών προστασίας, καθαρισμός, Σχέδιο Εκκένωσης κ.α. Όλα στην ατομική ευθύνη και το κράτος καμιά!

Στην περιοχή μας τα όποια μέτρα πάρθηκαν είναι πρόχειρα και αποσπασματικά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, όπου οι σχετικές μελέτες δεν καλύπτουν ούτε καν το 3% των συνολικών εκτάσεων!Ουσιαστικά, τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και κυρίως της πρόληψης είναι ανύπαρκτα!

Δασικοί υπάλληλοι-δασεργάτες πουθενά, τεράστιες ελλείψεις σε πυροσβέστες που γίνονται λάστιχο σε κάθε αντιπυρική περίοδο, χωρίς ωράρια, με την εξάντληση να οδηγεί πολλές φορές σε ατυχήματα ή προβλήματα υγείας. Την ίδια ώρα όλοι γνωρίζουν πως οι φωτιές σβήνουν από επίγειες δυνάμεις, ενώ οι εναέριες μόνο να τις καθυστερήσουν μπορούν. Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν κι εκεί ελλείψεις.

Κι αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη όλων αυτών των μέτρων, αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα παραδίδοντας τη διαχείρισή τους σε ξυλοβιομήχανουςκαι μάλιστα τους επιδοτεί! Βάζει κυριολεκτικά «τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»!

Η αντιπυρική προστασία απαιτεί σχεδιασμό σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο μιας συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης, με το βάρος να πέφτει στην πρόληψη, με επαρκές προσωπικό και υποδομές.

Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, όσο κριτήριο και στην αντιπυρική προστασία είναι το καπιταλιστικό κέρδος, όταν τα πάντα μετατρέπονται σε εμπορεύματα κι οι ζωές μας μπαίνουν στο ζύγι «κόστους –οφέλους».

Εδώ και τώρα απαιτούμε να παρθούν στην περιοχή μας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, των περιουσιών μας και των δασών! 

Ζητάμε να πάρει άμεσα απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν θα εφαρμόσει την σχετική ΚΥΑ που ανάγει την αντιπυρική προστασία σε ατομική ευθύνη πολλών συμπολιτών μας.