Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Άποψη για το καρναβάλι και για τις χορηγίες - Μαθητής Λυκείου

Από: paul-from-the-rod@hotmail.com
Αγαπητό Megara press,
Ονομάζομαι Παύλος και είμαι μαθητής του Λυκείου της Νέας Περάμου και πρόεδρος του 15μελούς του Λυκείου. Είμαι 17 χρονών έτσι λοιπόν, ακόμη και αν δεν θεωρούμαι έτοιμος να κρίνω κάποιον ή κάτι με μια ψήφο, νομίζω τουλάχιστον πως έχω κερδίσει το δικαίωμα να περνάω από κόσκινο ό,τι συμβαίνει γύρω μου έτσι ώστε να αποφασίζω για το τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Ο λόγος για τον οποίο σας γράφω έγινε σημείο συζητήσεων και (ελαφρών βεβαίως) διαπληκτισμών ανάμεσα σε μερίδα των συμμαθητών μου, και όχι μόνο. Θέλω βέβαια να συζητήσω μαζί σας για το επικείμενο καρναβάλι που διοργανώνει ο Δήμος μας καθώς και για το πολυσυζητημένο -και στο blog σας , όπως διαπίστωσα- θέμα των χορηγών.

Για να μην παρεξηγηθώ όμως θα ήθελα να τονίσω πως όσα θα διαβάσετε είναι προσωπική μου άποψη, και θέλω ειλικρινά να πιστεύω πως είναι εντελώς απομακρυσμένη από κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες θα ήταν εντελώς ανόητο εκ μέρους μου να εκπροσωπώ.

Λίγο-πολύ πριν ένα μήνα κλήθηκα από τον Δήμο να παραστώ στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου στο δημοτικό κατάστημα της δημοτικής ενότητας της Νέας Περάμου. Δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία (επουσιώδες αν θέλετε την γνώμη μου) αλλά θυμάμαι το τι συζητήθηκε εκεί. Όλοι οι φορείς που παρευρίσκονταν είτε εξέφρασαν ιδέες , είτε δήλωσαν την υποστήριξη τους στους διάφορους συλλόγους. Παρότι το ενδιαφέρον των αρμοδίων κέντρισαν οι ιδέες μας (τις οποίες και αναφέρω παρακάτω), το δικό μας μαγνήτισε η απορία για την οικονομική δυνατότητα του Δήμου να...
χρηματοδοτήσει το καρναβάλι και κατά συνέπεια τις ιδέες των επιμέρους φορέων.

Η απάντηση ευτυχώς δεν άργησε να έρθει. Χορηγοί. Αυτό δεν ήταν βέβαια κάτι κακό. Το αντίθετο. Τουλάχιστον στα μάτια μου αυτό φάνταζε ως μια έξυπνη κίνηση του Δήμου για να βγάλει εις πέρας το καρναβάλι αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει και την αγορά των Μεγάρων και της Νέας Περάμου «εκ των έσω». Φανταζόμουν λοιπόν πως τα καταστήματα της περιοχής θα χαίρονταν να συνεισφέρουν ,άλλα με χρήματα και άλλα με προμήθεια ειδών, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη διαφήμιση τους.

Γι'αυτό και η πρόταση του Λυκείου μας σε αυτήν την συνάντηση ήταν αναβίωση παραδοσιακών εθίμων από τη Πέραμο της Μικράς Ασίας (τουλάχιστον για την περιοχή μας), έθιμα που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πραγματικά με μηδαμινό ποσό και μόνη συμβολή φαγητό και ποτό από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τις κάβες της περιοχής μας. Επίσης θα ήταν κάτι ξεκάθαρα παραδοσιακό και όχι ένα βραζιλιάνικο καρναβάλι -αν βέβαια εξυπηρετεί κάποιον ή κάτι αυτό.

Μετά από λίγο καιρό όμως έμαθα πως χορηγοί του καρναβαλιού είναι τα ΕΛΠΕ και τα Goody's, δύο οικονομικοί κολοσσοί για τα δεδομένα της μικρής χώρας μας. Επομένως η οικονομία του Δήμου μας δεν θα είχε κανένα -σχετικό έστω- όφελος από το καρναβάλι. Είπα όμως δεν πειράζει γιατί προέχει η αναγκαία σε μέρες σκληρές διασκέδαση από τις κινδυνολογίες του τύπου : ''Χορηγοί με ανταλλάγματα και επιπτώσεις.'' Εγώ απλώς θα αρκεστώ στο να αναπαράγω κάποια έγκυρα αποσπάσματα που επιβεβαιώνουν έναν άλλον κίνδυνο ο οποίος ελάχιστα αναφέρθηκε -αν όχι καθόλου- μέσα στο κλίμα απαντήσεων με επίκεντρο πολιτικές ιδέες και ιδεολογίες.

Απόσπασμα 1ο : http://magoulaonline.gr/2008/05/534

Πρόκειται για μια κοινοποίηση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με αποπομπή των ΕΛΠΕ στον Εισαγγελέα για παραβίαση κανόνων Περιβάλλοντος. Για όποιον κουράζεται να το διαβάσει παραθέτω τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου αποσπάσματα:

"Είναι η πρώτη φορά που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποιούν - έστω και ετεροχρονισμένα - έλεγχο στο Διυλιστήριο.
Χρειάστηκαν οι συνεχείς καταγγελίες μας οι οποίες υποχρέωσαν τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος να δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής για την αποστολή των Επιθεωρητών στην ΠΕΤΡΟΛΑ.
Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος δεν διενεργήθηκε σε όλες αλλά σε μερικές μόνο λειτουργίες του Διυλιστηρίου! Επίσης, συνεχίζεται από το 2004 η εκροή πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου μπροστά στην ακτή της ΠΥΡΚΑΛ.
Χρειάστηκε μια απλή αυτοψία για να επιβεβαιωθεί ότι το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ και στην σημερινή «απλή» του μορφή δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους που του έχουν τεθεί και δεν συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Αντίθετα συνεχίζει να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα υπόγεια νερά και να πνίγει στην δυσοσμία ολόκληρους οικισμούς."
Το συμπέρασμα μου και συνάμα η μεγάλη μου ανησυχία είναι πως σε μια πιθανή επέκταση των επιχειρήσεων των ΕΛΠΕ ο Δήμος μας ,είτε τον ευχαριστεί , είτε όχι, θα αναγκαστεί να υποστηρίξει αυτήν την απόφαση αφού τα ΕΛΠΕ θα είναι ο χορηγός των ενεργειών του. Τώρα όσον αφορά την επικινδυνότητα όλων αυτών των αποβλήτων για τους οργανισμούς, σίγουρα θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων για να την εξετάσουμε διεξοδικά. Θα προσπαθήσω όμως να αναλύσω σύντομα τα βασικά τμήματα της. Και θα ξεκινήσω, αφού είμαι και μαθητής , από το σχολικό εγχειρίδιο της Βιολογίας της Γ' Λυκείου όπου περιγράφονται εκτός των άλλων τα εξής στο μάθημα σχετικάμε τη ρύπανση :
«.Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η ρύπανση του νερού ξεκινά από την αστική και βιομηχανική δραστηριότητα και καταλήγει στις θάλασσες, στους ποταμούς και στις λίμνες. [..] Σοβαρή λοιπόν πηγή ρύπανσης είναι η βιομηχανική δραστηριότητα. Στα απόβλητα της περιέχεται ένα πλήθος από χημικές ουσίες- όπως είναι [..] τα πετρελαιοειδή- οι οποίες [..] δε διαλύονται στο νερό και μπορούν να περάσουν μέσω των τροφικών αλυσίδων στον άνθρωπο, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία του. Αυτές οι μη βιοδιασπώμενες ουσίες απορροφώνται από τους οργανισμούς, αλλά, επειδή δεν μεταβολίζονται και δε διασπόνται θα συσσωρεύονται στους ιστούς και φυσικά δεν θα αποβληθούν με τις απεκκρίσεις.[.] Επειδή ο άνθρωπος είναι ο κορυφαίος καταναλωτής σε πολλές τροφικές αλυσίδες οι μη βιοδιασπώμενες ουσίες καταλήγουν μοιραία σε αυτόν»
Με βάσει αυτό το απόσπασμα, που υπενθυμίζω πως διδάσκεται στα Λύκεια, έχει δηλαδή σκοπό να προετοιμάσει και να ενημερώσει τους μαθητές, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κίνδυνο μιλάμε. Καταρχήν στο άμεσο μέλλον τα τοπικά προϊόντα δεν θα είναι καταναλώσιμα διότι θα είναι μολυσμένα σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτικά αλλά και τα ζωικά προϊόντα. Αν επομένως ζητάμε την πλήρη εξαθλίωση της περιοχής του Θριασίου και της Ανατολικής Μεγαρίδος τότε να προωθήσουμε την διαφήμιση των χορηγών αυτών στο καρναβάλι του τόπου μας.
Επιπλέον δεν είναι άξιες απορίας οι συνεχείς μελέτες των διάφορων οικολογικών οργανώσεων που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση του καρκίνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής τα επόμενα 10 χρόνια. Έτσι λοιπόν το καρναβάλι, η αρχαία γιορτή της γονιμότητας αντί να δρέπει χαρά, ίσως στις μέρες μας σπείρει θάνατο. Όχι τόσο από την αποδοχή ενός χρηματικού ποσού αλλά κυρίως από την αποδοχή και εμφύτευση μέσα μας βλαβερών ιδεών για το σώμα και για την ψυχή.
Κλείνοντας θα παραθέσω κάποια κομμάτια από την ομιλία του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αριστόβουλου Μάνεση που λίγο πριν απολυθεί από την χούντα των Συνταγματαρχών μίλησε στους φοιτητές του για την αξία της ουσιαστικής πνευματικής και σωματικής αντίστασης:
«Θα μιλήσω χωρίς περιστροφές[..]. Κάτω από τις συνθήκες που ζούμε η σιωπή δεν είναι χρυσός, είναι λίβανος και σμύρνα. Διότι η σιωπή μπορεί να ερμηνευθεί ως αποδοχή ή συναίνεση [..]. Υπάρχουν λοιπόν στη ζωή, την ατομική και την κοινωνική, στιγμές που πρέπει κανείς να πει το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Σε τέτοιες στιγμές το ουσιώδες είναι να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του, όχι από την δίωξη, αλλά από τον εξευτελισμό. Να περισώσει την αξιοπρέπεια του [..].Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε [..] άγρυπνη και ανυπόταχτη της σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας[..] αποδείξτε ότι ο καλός πολίτης είναι μόνο ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ο ενεργός και υπεύθυνος πολίτης.»
Σας Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
Παύλος.