Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στο Βουρκάρι Μεγάρων

***ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ***
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Για εννέα μήνες αναστέλλεται η έκδοση αδειών ανέγερσης οικοδομών καθώς και η έγκριση εργασιών στην περιοχή του υγρότοπου Βουρκάρι του Δήμου Μεγάρων, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η σημασία διατήρησης των υγροτόπων είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Δυτική Αττική, μια επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της χώρας, όπου είναι έντονη η ανάγκη νησίδων τροφής, ξεκούρασης και αναπαραγωγής για την ορνιθοπανίδα. Μελέτες πανεπιστημίων περιγράφουν τον υγρότοπο Βουρκάρι ως σημαντικό σταθμό αποδημητικών πουλιών και έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών δείχνει τάση υποβάθμισης της ποιότητας των υδάτων και συρρίκνωσης του βιότοπου.

Η περιοχή έχει στο παρελθόν δεχθεί έντονες οικιστικές πιέσεις. Έχουν ήδη διαπιστωθεί κίνδυνοι για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων και αυθαίρετων κατασκευών, γεγονός που έκανε την περιβαλλοντική διαφύλαξη της περιοχής αναγκαία. Άλλωστε, σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας τονίζουν την υποχρέωση προστασίας των υγροτόπων από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του υγρότοπου Βουρκάρι περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αθήνα-Αττική 2014» και εντάσσεται στην υλοποίηση ενός πλέγματος υγροτόπων που θα συνδέεται με το δίκτυο περιαστικού πράσινου του κορμού της ηπειρωτικής Αττικής. Προβλέπεται ένα πλαίσιο διαφύλαξης των ορεινών όγκων της Αττικής, όπου έως σήμερα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας είτε αυτοτελώς είτε σε ευρύτερα σύνολα οι υγρότοποι του Σχινιά, της Βραώνας, των λιμνών Βουλιαγμένης, Κουμουνδούρου και επίκειται σχετική ρύθμιση για τον υγρότοπο της Ψάθας.
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=O8rUO2QnMNc%3d&tabid=367