Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Καλούν εθελοντές αιμοδότες να πληρώσουν… φόρο!

 
Ένωση συλλόγων αιμοδοτών καταγγέλλει την παράλογη επιβάρυνση.

Ένωση εθελοντών αιμοδοτών καλείται να πληρώσει... φόρο, καθώς το υπ. Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του τον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε η Ένωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ε. Καβάλας, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση, η ένωση σημειώνει πως
«συστάθηκε προσφάτως με σκοπό την προώθηση του ιδανικού του εθελοντισμού μέσω της αιμοδοσίας, προς κάλυψη των αυξημένων καθημερινά αναγκών της χώρας μας στο υπερπολύτιμο αγαθό του αίματος».

«Δυστυχώς, με την έναρξη της δραστηριότητάς της, η ένωσή μας αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες στην υλοποίηση των στόχων της, οφειλόμενες κυρίως στην παντελή έλλειψη στήριξης από τους αρμόδιους δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Εσχάτως προέκυψε ένας νέος αξεπέραστος οικονομικός "σκόπελος", ο οποίος αφορά στην επιβληθείσα από το υπουργείο Οικονομικών καινοφανή υποχρέωση των εταιριών ακόμη και της δικής μας νομικής μορφής να καταβάλουν προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. φόρο προσδιοριζόμενο από τις διατάξεις περί του "Τέλους Επιτηδεύματος", μια καθ’ όλα δυσβάστακτη οικονομική υποχρέωση, πλήρως μάλιστα αναντίστοιχη με τους καταστατικούς σκοπούς και δράσεις μας», υπογραμμίζει η ένωση.

Η ανακοίνωση της ομάδας εθελοντών αιμοδοτών συνεχίζει καταγγέλλοντας τη μη διάκριση βάσει του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί η κάθε εταιρεία και την επιβολή «παράλογων οικονομικών επιβαρύνσεων σε τακτική μάλιστα ετήσια βάση». Έτσι, όπως σημειώνεται, η ένωση ωθείται «χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής στον καθ’ όλα άδοξο τερματισμό της δράσης της».

«Καλούμε τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων να αντιληφθούν έστω και καθυστερημένα τις ευθύνες απέναντι σε υγιείς προσπάθειες τοπικών κοινωνιών με άμεσα κοινωνικά οφέλη και υψηλά ιδεώδη, και ζητούμε την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, ώστε να δύνανται οι τελευταίες να συνεχίζουν την αξιόλογη δράση τους χωρίς τη "δαμόκλειο σπάθη" του οικονομικού "στραγγαλισμού" τους, πριν οδηγηθούν στον νομοτελειακό αφανισμό τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Ο ίδιος δήλωσε παράλληλα: «Απομυζούν το αίμα των Ελλήνων με συνεχή σκληρή φορολογία χωρίς να τους επιτρέπουν να αντιδράσουν. Αλλά και όταν οι Έλληνες δίνουν το αίμα τους εθελοντικά, τους φορολογούν και για όλες εκείνες τις σταγόνες που σώζουν ζωές. Απάνθρωπο».