Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Από: athanasiamor@gmail.com
Όπως και στους ενηλικες,ετσι και στα παιδια και τους εφηβους υπαρχουν πολλων κλινικων τυπων φοβιες,οσα και τα φοβικα αντικειμενα, από τα οποια παιρνουν και το ονομα τους. Ετσι, για παραδειγμα ,εχουμε τη θανατοφοβια όταν το παιδι φοβαται οτι θα σταματησει η καρδια του,θα λιποθυμησει,θα πεθανει,η την κλειστοφοβια όταν το παιδι φοβαται τους κλειστους χωρους η το ασανσερ και αλλα.
Επακολουθο του φοβου, στο βαθμο που το παιδι θα ελθει αντιμετωπο με το φοβικο αντικειμενο είναι μια σειρα συμπτωματων σωματικων κατά κυριο λογο όπως,ζαλη,κεφαλαλγια, συσφιγκτικο αισθημα (συνηθως προκαρδιο αλγος), εμετοι, ταχυκαρδια και αλλα αναλογα με την ενταση του φοβου που βιωνει το παιδι.
Όπως είναι προφανες, η εκδηλωση μιας φοβιας στο παιδι σχεδον παντοτε συνοδευεται από σοβαρες επιπτωσεις στη λειτουργικοτητα του τις κοινωνικες του δραστηριοτητες και τις σχεσεις του. Στη σχολικη φοβια π.χ.οπου το σχολειο αποτελει το φοβικο αντικειμενο, το παιδι δεν μπορει να παει σχολειο, με ολες τις συνεπειες που κανεις μπορει να φαντασθει.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.
Η σταση κατανοησης ,υποστηριξης και εξηγης απεναντι στους φυσιολογικους φοβους του παιδιου είναι κρισιμη .,Αυτό συμβαινει επειδη το παιδι,εχοντας μειωμενη κριση και περιορισμενη εμπειρια ,χωρις την υποστηρικτικη σταση των γονιων να αντιδρασει με υπερβολικο τροπο –για τα δεδομενα του ενηλικου-και στη συνεχεια να υιοθετησει μια σταση αποφυγης και απομονωσης που μπορει να εξελιχθει σε παγιωμενο προβλημα.
Σε αντιθεση με τους φυσιολογικους φοβους της παιδικης ηλικιας,οπου,η κατανοηση και υποστηριξη του οικογενειακου περιβαλλοντος είναι αρκετες για να ανακουφισθουν οι αγωνιες του στις φοβιες είναι απαραιτητη η θεραπευτικη αντιμετωπιση με τη βοηθεια ειδικου.(παιδοψυχολογο η παιδοψυχιατρο).
Η θεραπεια στις φοβιες των παιδιών και των εφηβων είναι συνηθως ψυχοθεραπευτικη (σπανιοτερα δε στους εφηβους) και φαρμακευτικη.
Στο θεραπευτικο σχημα είναι απαραιτητη η συμβουλευτικη συνεργασια των γονιων - η συνεργασια των γονιων με έναν συμβουλο γονεων παραλληλα με τη θεραπεια του παιδιου - με στοχο την κατανοηση της δυσκολιας που βιωνει το παιδι.
Μεσα από τη συμβουλευτικη επερχεται τροποποιηση της στασης του περιβαλλοντος τοσο απεναντι στο προβλημα οσο και στις συνθηκες που ευνοουν την αναπτυξη της της φοβιας. Ερευνες εχουν αποδειξει ότι στις περιπτωσεις που οι γονεις εχουν μια ουσιαστικη συνεργασια με τους ειδικους η προγνωση μειωσης-υφεσης της φοβικης συμπεριφορας είναι πολύ αυξημενη.